Grecia rămâne în lockdown până la 7 ianuarie 2021

Grecia rămâne în lockdown până la 7 ianuarie 2021

Starea de carantină (lockdown) a fost prelungită pe teritoriul Greciei până la data de 7 ianuarie 2021, pe fondul eforturilor de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Conform noilor măsuri, toate persoanele care vor intra în Grecia în perioada 18 decembrie 2020 7 ianuarie 2021, pe la frontierele terestre, aeriene sau maritime, vor fi obligate să se autoizoleze la domiciliu pentru o perioadă de trei zile. Această măsură se adaugă la celelalte condiții care sunt deja în vigoare – obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul acestui stat, completarea formularului PLF și, în cazul intrărilor pe la frontierele rutiere, efectuarea unui test rapid, cu rezultat imediat.

Totodată, conform noilor prevederi legislative, conducătorii auto de transport internațional de mărfuri sunt exceptați de la obligativitatea autoizolării dacă se află în tranzit sau dacă preiau marfă din Grecia și părăsesc imediat teritoriul acestui stat. În situația în care preluarea mărfii are loc la mai multe zile după sosire, transportatorul are obligația de a intra în autoizolare până la momentul plecării sau până la expirarea perioadei de trei zile.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze temeinic anterior deplasării în străinătate și să respecte cu strictețe măsurile adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

De asemenea, MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena +302106774035 sau al Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă totodată consultarea paginilor de  internet  http://atena.mae.ro/ http://salonic.mae.ro/ https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și http://www.mae.ro/.