Guvernul de la Chişinău faţă în faţă cu directorii şcolilor româneşti din...

Guvernul de la Chişinău faţă în faţă cu directorii şcolilor româneşti din regiunea transnistreană

Viceprim-ministrul Rep. Moldova, Gheorghe Bălan a avut, pe 18 februarie, o întrevedere cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei al Rep. Moldova şi directorii şcolilor care studiază în grafie latină în regiunea transnistreană.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre activitatea şcolilor din regiunea separatistă, problemele cu care se confruntă acestea și despre presiunile la care sunt supuse şcolile din partea structurilor de la Tiraspol. Au fost abordate probleme organizatorice, inclusiv privind susţinerea financiară a şcolilor  şi dotarea lor cu toate cele necesare, se arată într-un comunicat al Biroului pentru Reglementare din Rep. Moldova.

Viceprim-ministrul a dat asigurări că Guvernul va depune şi pe viitor eforturi pentru sprijinirea şcolilor cu predare în limba română situate în regiunea transnistreană şi nu va admitere perturbarea activităţii educaţionale în aceste instituţii.tiraspol2

Acesta a mai reiterat că problemele cu care se confruntă şcolile din regiunea separatistă constituie o preocupare permanentă a autorităţilor moldoveneşti şi figurează pe agenda tuturor formatelor de consultări și negocieri pentru reglementarea conflictului. În acest context, a fost menţionat faptul că presiunile asupra şcolilor sunt strict de natură politică şi a solicitat Tiraspolului să se abţină de la astfel de acţiuni unilaterale contraproductive.

Viceprim-ministrul a menţionat, de asemenea, necesitatea reluării cât mai curând posibil a activităţii grupului de lucru pentru educaţie, în cadrul căruia urmează să fie identificate soluţii pentru cele mai stringente probleme ale şcolilor din regiunea transnistreană, care studiază în limba română.