Acasă Cultura / Culte Hans Bergel omagiat la Intitutul Cultural Român din Berlin

Hans Bergel omagiat la Intitutul Cultural Român din Berlin

Institutul Cultural Român Berlin îl va omagia, pe 23 septembrie, pe scriitorul, eseistul, publicistul şi traducătorul sas Hans Bergel, care pe 26 iulie 2015 a împlinit vârsta de 90 de ani.

Manifestarea va cuprinde un Laudatio, susţinut de prof. Renate Windisch – Middendorf, cunoscătoare a creaţiei scriitorului, autoare a volumului „Omul fără patrie – Hans Bergel, Viaţa şi opera”, şi un discurs al scriitorului, urmate de lecturarea, în interpretarea acestuia, a unor fragmente literare şi a unor traduceri în limba germană din lirica românească, şi de o discuţie cu publicul.

Hans Bergel reprezintă un nume de referinţă în literatura germană şi română. Din romanele sale, toate cu substrat autobiografic, răzbate o mare afecţiune nu doar pentru tradiţiile şi istoria saşilor transilvăneni, din rândul cărora se trage, ci şi pentru cultura şi civilizaţia română. Un semn al aplecării şi afecţiunii scriitorului pentru literatura română îl reprezintă şi faptul că a tradus în limba germană numeroase poezii ale unor personalităţi ale literaturii române, între care Mihai Eminescu, Lucian Blaga, George Bacovia, Ana Blandiana.

Hans Bergel – n. 26 iulie 1925 la Râşnov, a urmat între 1941 și 1944 seminarul pedagogic din Sibiu. Bacalaureat la Sibiu, în 1946, după care este angajat ca profesor. După serviciul militar (1948-1949) este sportiv de performanță la Brașov, până în anul 1956. A studiat la fără frecvență istoria artei și filosofia la București, între 1952-1954, fiind obligat să întrerupă studiile, deoarece în 1954 a fost arestat pentru „incitare la rebeliune” și condamnat la un an închisoare. Deși eliberat mai devreme, nu i s-a permis să-și reia studiile. În aprilie 1959, Hans Bergel a fost arestat şi judecat în „Procesul Bisericii Negre”, al „grupului de scriitori germani”, fiind condamnat la 15 ani de muncă silnică și 5 ani de pierdere a drepturilor cetățenești. A fost eliberat din închisoare în 1964 și s-a angajat ca muzician la orchestra din Brașov. A emigrat în Germania în 1968, fiind sprijinit de către scriitorul Günter Grass, care a intervenit pe lângă Willy Brandt, pe vremea aceea ministru de externe al Germaniei. A reluat cu succes activitatea de scriitor. În perioada 1970-1989 a fost redactor-șef la publicația Siebenbürgische Zeitung (Ziarul transilvănean) care apare la München, şi colaborator al Radiodifuziunii din Bavaria.

Renate Windisch-Middendorf – s-a născut în Renania de Nord-Westfalia, studiind Germanistica istoria şi Istoria Artei la Köln, Viena si Tübingen. A predat limba germană ca lector al DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst – Serviciul de Schimb Academic German), la diferite universităţi, inclusiv la Universitatea Babes-Bolyay din Cluj-Napoca. Alături de o intensă activitate jurnalistică este autoarea a numeroase studii pe teme de istoria literaturii. Între lucrările ei de dată recentă se cuvine subliniată monografia despre viaţa şi opera scriitorului Hans Bergel, intitulată „Der Mann ohne Vaterland” („Omul fără patrie”) – Hans Bergel – Viaţa şi Opera”, apărută sub egida Academiei Române, Centrul pentru Studii Transilvane, la Cluj, în anul 2009.