Acasă Stiri Hashtag-ul #nowar ( #нетвойне) se viralizează

Hashtag-ul #nowar ( #нетвойне) se viralizează

Agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei întâmpină rezistență nu doar din partea ucrainenilor și a comunității internaționale, ci și o rezistență crescândă pe rețelele de socializare chiar în interiorul țării. Potrivit OVD-info, un grup pentru apărarea drepturilor omului, arată că în prima zi a invaziei în 51 de orașe rusești au fost arestate peste 1.300 de persoane în care au participat la mitinguri de protest împotriva războiului.  Acest număr a crescut acum la 5.959. Dar și mai mulți ruși își susțin protestele online. Hashtag-ul „#нетвойне” („fără război” în rusă) a devenit popular la scurt timp după ce trupele ruse au intrat în Ucraina.

Aceste postări de protest au ajuns deja la sute de mii. Între 26 și 27 februarie doar pe Instagram, au fost postate aproximativ 50.000 de fotografii cu hashtag-ul anti-război și depășesc acum 330.000 (cam 10% din numărul total la care au ajuns în 2017 postările #MeToo, primele devenite virale).

Pentru a evalua amploarea geografică a acestei opoziții, The Economist a construit un set de date de 51.773 de postări unice de pe Twitter și Instagram care au folosit hashtag-ul. Dintre acestea, a fost identificată locația geografică pentru 7.120 de postări, dintre care 3.495 au fost marcate ca provenind din Rusia. Sursa menționează că există postări împotriva războiului provenind din cele mai mari 50 de orașe ale Rusiei, în toate cele 11 fusuri orare și în 83 din 85 de subiecte federale (adică, regiuni, cum ar fi oblaste și republici). În străinătate, hashtag-ul în limba rusă a fost găsit în alte 91 de țări, inclusiv în Ucraina, Belarus, America și China.

Cei care s-au alăturat mișcării au variat de la cei mai importanți jucători de șah și tenis din țară până la fiica purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov. Ivan Urgant, gazda unui talk-show popular pe Channel One, principalul radiodifuzor al Rusiei, și-a văzut programul oprit de la difuzare după ce a folosit hashtag-ul pe Instagram (canalul susține că acest lucru a fost din cauza unei probleme de programare).

Ca răspuns, autoritățile ruse au întărit restricțiile de acces la internet. Accesul la platformele Meta a fost restricționat după ce Facebook a refuzat să oprească verificarea independentă a conținutului de știri deținut de stat rus. Netblocks, un grup de monitorizare a internetului, a constatat, de asemenea, că accesul la Twitter a fost restricționat în Rusia până în dimineața zilei de 26 februarie.

Chiar și pe aceste platforme și pe altele, precum Telegram și TikTok, teama de represalii duce probabil la un anumit grad de autocenzură. Se știe că regimul folosește software de recunoaștere facială pentru a identifica și hărțui protestatari. Unele victime ale acestui fapt au spus că autoritățile le-au găsit fotografiile pe rețelele de socializare.