Hora Prieteniei, pe podul rutier Albița-Leușeni

Hora Prieteniei, pe podul rutier Albița-Leușeni

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Punctele de Trecere a Frontierei Albița și Leușeni şi-au „deschis porţile” pentru a primi sărbătoriţii Zilei de 1 Iunie, două grupuri de școlari din localitățile Pădureni, România și Cărpineni, R. Moldova.
Miercuri, 30 mai, între orele 10.00 – 12.00, două grupuri de copii şcolari de vârstă gimnazială din cadrul școlilor din localitățile Pădureni, România și Cărpineni, Republica Moldova au fost musafirii poliţiştilor de frontieră din Punctele de Trecere a Frontierei Albița și Leușeni.
Momentul a fost o premieră atât pentru școlarii din România, cât și pentru cei din Republica Moldova.
Poliţiştii de frontieră din P.T.F. Albiţa participanţi la activităţi le-au explicat copiilor activităţile care au loc într-un punct de trecere a frontierei şi principalele atribuţii ale poliţiştilor de frontieră. Le-au fost prezentate diversele tipuri de ţinută, aparatură de vedere pe timp de noapte şi de observare pe timp de zi și obiecte din dotarea zilnică a unui polițist de frontieră.
De asemenea, în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni copiii au putut să observe modul de funcționare a aparaturii de scanare din dotarea vămii.
Aceștia au fost încântaţi de dotările poliţiştilor de frontieră şi au urmărit cu viu interes un exerciţiu demonstrativ cu câinele din dotarea Poliţiei de Frontieră Române, specialitatea detectare stupefiante.
Momentul cu cea mai mare încărcătură emoțională a fost vizita la podul rutier Albița-Leușeni.
Îmbrăcați în costume populare, copiii de pe ambele maluri ale râului Prut, mână în mână cu polițiști de frontieră din cele două țari vecine au ținut să sărbătorească acest moment unic printr-o Horă a Prieteniei, celebrând astfel unitatea de grai, gândire și simțire dintre cele două țări.
Gazde primitoare, polițiștii de frontieră de pe ambele maluri ale râului Prut au întâmpinat copiii cu zâmbete calde și băuturi răcoritoare.