Acțiuni comune între IEH și asociațiile românești din Timoc și Voivodina

Acțiuni comune între IEH și asociațiile românești din Timoc și Voivodina

În data de 22 februarie,  o delegație a Congresului Românilor din Serbia, care include mai multe asociații românești, a efectuat o vizită de lucru la sediul Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH), instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Din delegație au făcut parte Zavișa Jurj, președintele Ariadnae Filum – Asociația pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia și Dușan Pârvulovici, președintele Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin și director Timoc Press și Eugen Popescu, secretar executiv al Federației Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei.

Între Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Ariadnae Filum – Asociația pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia și Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin-Timoc Press au fost semnate acorduri de parteneriat pentru derularea de activități comune pentru păstrarea identității românești în comunitățile românești din Serbia.

Nicolae Brînzea, director general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” a făcut o scurtă prezentare a rolului și misiunii IEH.  De asemenea, au fost trecute în revistă proiectele Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în comunitățile românești din Serbia și s-a discutat despre oportunitatea organizării în zonele românești din Timocul sârbesc a unor conferințe despre rolul și importanța limbii, culturii și civilizației românești și a unor proiecții de filme românești în peste 20 de sate din Serbia.

De asemenea, s-a discutat și despre colaborarea cu Timoc Press, prin realizarea în parteneriat a unor emisiuni culturale, educaționale și de spiritualitate  în vederea păstrării și afirmării identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a românilor din Serbia și difuzarea acestora prin intermediul televiziunii online Timoc Press.

Cu ocazia întrevederii s-a discutat și despre participarea unor reprezentanți ai comunității românești din Serbia la Conferința internațională „ Spațiul cultural comun românesc. patrimoniul cultural românesc-probleme, teme și proiecte comune”, ediția a III-a, care va avea loc la Chișinău în perioada 19-20 aprilie 2018.

IEH are în procedură traducerea în limba română și tipărirea lucrării științifice  „De la sârbii vlahizați la limba vlahă” a etnografului Slavoljub Gacovic, o argumentație solidă despre istoria poporului și limbii române, de la începuturi și până azi, cu aplecare asupra românilor din Timoc.

Proiectele derulate de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni beneficiază de sprijinul direct al Nataliei Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, care acordă o atenție deosebită și permanentă comunității românești din acest spațiu istoric.

„Cultura, educația și spiritualitatea reprezintă temelia identității românești. De aceea, continuăm  programul  dedicat comunităților istorice, intitulat  Spațiul cultural comun românesc, întrucât, prin intermediul acestuia păstrăm și promovăm identitatea și spiritul românesc”, a concluzionat Nicolae Brînzea, director general IEH.