Ia românească, prezentă la Carnavalul Internațional al Copiilor desfășurat la Veneția

Ia românească, prezentă la Carnavalul Internațional al Copiilor desfășurat la Veneția

Foto: IaTraditionala.ro

În cadrul celei de-a IX-a ediții a Carnavalului Internațional al Copiilor, România participă cu o serie de opt ateliere tematice dedicate motivelor decorative ale iei tradiționale românești care se vor desfășura în zilele 5–9 februarie 2018, de la orele 9,45 și 12,15.

Ia românească are o istorie îndelungată, a străbătut secolele până în zilele noastre fiind purtată atât de regine, cât și de femei simple de la țară, anulând prin simbolica ei toate granițele sociale sau de statut, a devenit celebră nu doar ca obiect vestimentar ci și ca simbol cultural.

Ia – termen destinat doar cămășii purtate de femei – face parte din portul popular din secolele îndepărtate și, ceea ce o deosebește de un obiect vestimentar oarecare, este felul în care fiecare cusătură, culoare, formă geometrică, are o anume semnificație, reprezintă o rețea de însemne magice menite să protejeze de spiritele rele.

Iile cusute în timpul iernii apăreau la horele din primăvară și indicau statutul purtătoarei – fetele tinere coseau cu culori vii, intense, modele complicate, iar femeile căsătorite sau mai în vârsta rămâneau la o gamă cromatică mai restrânsă, sobră. Ia de primăvară îmbină roșul și albul, culorile simbolice ale luptei dintre viață și moarte, între frigul zăpezii și căldura sângelui, a vieții – flori stilizate, geometrizate, împletiri de motive și simetrie dinamică, abundență de măiestrie.

Arta decorativă specifică României este una plină de semnificații și simboluri, iar Constantin Brâncuși, Henri Matisse, Horia Bernea, Rosenthal, și mulți alți artiști au recurs acest izvor de inspirație. De la covoarele tradiționale la portul românesc, de la modelul ceramicii la porțile sculptate maramureșene, întâlnim o mistică păgâna ce se integrează în creștinism și în viața cotidiană într-un mod firesc, fluid și plin de semnificații.

Proiectul, realizat de lect. univ. dr. Alina Staicu, Nicoleta Tarcea și Diana Mureșan, își propune să unească aceste elemente de tradiție populară cu cele de tradiție culturală și, pentru că workshop-urile se adresează copiilor din ciclul primar, această împletire de noțiuni se va face sub forma de joc, prezentate ca povești, legende din care vor învăța despre tradițiile unei țări latine, înfrățită cu a lor și bogată în povești și obiceiuri.

Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în colaborare cu Fundația Bienalei de la Veneția și cu sprijinul Institutului Cultural Român.