Ia românească – simbol identirar românesc la Zilele Culturii Române la Berna

Ia românească – simbol identirar românesc la Zilele Culturii Române la Berna

Zilele Culturii Române la Berna au fost deschise în seara zilei de 10 septembrie cu proiecția filmului “La limita de jos a cerului”, în regia lui Igor Cobileanski. În deschiderea serii au luat cuvântul Anca-Elena Opriş, ambasadorul României în Confederaţia Elveţiană, Ioana Drăgan, director al Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate, Institutul Cultural Român București și Cristina Hoffman, directorul Institutului Cultural Român din Berlin.

După proiecție, în foaierul cinematografului a avut loc recepția de deschidere. De la lansarea sa în anul 2013, filmul “La limita de jos a cerului” a fost deja selectat în competițiile oficiale ale mai multor festivaluri europene importante, precum cele de la Locarno, Karlovy Vary, Varșovia, Kiev și Cottbus. Filmul prezintă greutățile cu care se confruntă locuitorii unui mic oraș de provincie din Rep. Moldova.

Zilele Culturii Române la Berna, organizate de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Ambasada României în Confederaţia Elveţiană, au continuat și în cea de-a doua zi cu un program special, care a reunit muzica, filmul şi artele vizuale.

Două dintre evenimentele din data de 11 septembrie au avut loc la Forumul Yehudi Menuhin, cunoscut centru cultural din Berna, spatiu dedicat unor programe prestigioase.

Expoziţia „Măiastra – Povestea nespusă a iei” a adus în centrul atenţiei ia ca simbol identitar şi obiect de artă. Expoziţia a prezentat, sub forma unei instalaţii de artă, o selecţie de ii de patrimoniu, alături de faimoasele fotografii de arhivă ale Reginei Maria a României în veşmânt tradiţional românesc, o serie de 200 de fotografii din perioada interbelică, din colecţia britanicei Beryl de Zoete, şi fragmente din texte antropologice şi etnografice de referinţă ce au dezvăluit semnificaţia semnelor cusute pe ii.

Vernisajul a fost urmat de un concert de gală susţinut de Cvartetul Bălănescu, la care au participat oaspeți importanți precum Ryuhei Maeda, ambasadorul Japoniei în Confederaţia Elveţiană sau Charalambos Gerassimos Manessis, ambasadorul Greciei, alături de Anca-Elena Opriş, ambasadorul României. Acompaniat de cvartetul său, virtuozul violonist român Alexander Bălănescu a prezentat mai multe piese din albumele sale „Luminitza Suite“ (1994), „Music for Il Partigiano Johnny” (2000) și „Maria T” (2005). Ovaționat de publicul elvețian, seara s-a încheiat cu o întâlnire a muzicienilor cu publicul.

Seria dedicată filmelor românești a continuat în a doua zi a festivalului cu proiecția filmului “Crulic – drumul spre dincolo”, în prezența regizoarei Anca Damian. Acesta este cel mai premiat film de animaţie românesc, unul din lungmetrajele cu cele mai multe distincţii obţinute la festivalurile internaţionale de film.

În următoarele zile au fost prezenți la Berna, în cadrul unei lecturi literare, autoarea Ana Blandiana și scriitorul român stabilit în Elveția Marius Daniel Popescu.