Ia – zâmbete şi lacrimi, deznădejde şi speranţă, trecut şi viitor

Ia – zâmbete şi lacrimi, deznădejde şi speranţă, trecut şi viitor

Ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Angel Tîlvăr, consideră că “ia românească este o sărbătoare” în mesajul său său transmis astăzi pe contul se socializare, cu ocazia Zilei Iei.

Acesta subliniază că “o sărbătoare a culorilor, a simbolurilor şi tradiţiilor care ne însoţesc, ca români, din clipa în care ne naştem şi până când trecem în veşnicie.  Ia ne este alături în bucurie, în dor şi în jale, ca un cântec universal, care răsună la fel pe orice meridian al lumii ne-am afla, acasă ori departe. Oriunde o vedem – prinsă într-o horă ameţitoare dintr-un sat al României, pe simezele unui mare muzeu de artă sau pe coperta unui binecunoscute reviste de modă – o recunoaştem. Şi ne emoţionează la fel. Ea, ia, ne este amintire duioasă. Despre mame, despre soţii, despre surori ori despre fiice. Despre acea patrie de poveste, frumoasă şi bogată, de care ne leagă basme cu Cosânzene şi doine rupte din suflet”.

În mesajul său, ministrul conchide că fiecare dintre “împunsăturile cusăturii ei măiestre, ia poartă zâmbete şi lacrimi, deznădejde şi speranţă, trecut şi viitor, unindu-ne şi făcându-ne mai puternici. Ia, pe care o sărbătorim astăzi, duce – cu fruntea sus şi cu pasul sigur – destinul românesc în lume şi peste timp”.