ICR Stockholm: Magda Cârneci, pe scena Salonului de poezie

ICR Stockholm: Magda Cârneci, pe scena Salonului de poezie

Sursă foto: fipb.ro

ICR Stockholm găzduieşte Salonul de poezie în data de 21 februarie, la ora 18.00, avându-le ca invitate pe Agnes Gerner şi Magda Cârneci, două poete ale căror creaţii sunt marcate în egală măsură de o sensibilitate intensă şi de un profesionalism demn de apreciat. În cadrul evenimentului, cele două invitate vor lectura propriile poezii în suedeză şi română, iar discuția pe marginea lor se va face în limba engleză.

Magda Cârneci (n. 1955) este scriitoare, poetă, eseistă şi autoare de proză, iar după revoluţia din decembrie 1989 s-a remarcat pe scena culturală şi politică românească. În momentul actual, aceasta este preşedinte al P.E.N. – Clubului Românesc. De asemenea, o parte din creaţiile sale au fost traduse în engleză, olandeză şi franceză, iar romanul său, FEM, a fost nominalizat la mai multe premii naţionale în anul 2011.

Totodată, poeta a publicat mai multe eseuri despre artele culturale şi vizuale. Textele ei au fost traduse în treisprezece limbi şi publicate în mai multe antologii şi reviste internaţionale, iar poeziile Magdei Cârneci au fost traduse în limba suedeză de către Inger Johansson.

Pe de altă parte, Agnes Gerner (n. 1984), locuieşte la Stockholm, unde lucrează în prezent ca bibliotecară la Biblioteca Regală. Creatoarea de poeme a fost nominalizată în 2014 la Premiul pentru Debut al ziarului Borås și a primit Premiul Katapult pentru volumul de poezii Skall.

De menţionat faptul că Agnes Gerner a mai colaborat cu ICR Stockholm, fiind invitată să participe la ediţia din anul 2015 a Atelierului de Traduceri, dar şi în contextul prezentării rezultatelor colaborării ei cu poetul Dmitri Miticov în cadrul atelierului de la Kristianstad şi Malmö.