„Identitatea unui popor este ca un abecedar”

„Identitatea unui popor este ca un abecedar”

 „Identitatea unui popor este ca un abecedar: un abecedar al sensurilor și al numelor, lucrurilor și locurilor care ne spun cine suntem. Și, ca orice abecedar, trebuie învățat literă cu literă, semn cu semn. Există niște oameni care ne conduc pe drumul acestei cunoașteri: ei sunt învățătorii noștri.

Ei ne îndrumă mâna pe forma literelor, ei ne spun primele adevăruri despre noi, ei ne modelează ca părți ale neamului nostru. Prezența tuturor aici arată că există o preocupare comună pentru soarta românilor de pretutindeni și o dorință de a căuta împreună soluțiile potrivite pentru a ne duce la îndeplinire importanta misiune pe care o avem față de neamul din care facem cu toți parte” a transmis ministrul delegat, Angel Tîlvăr, participanţilor la cea de-a XXXVII-a ediție a Congresului Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo) şi al cadrelor didactice române de peste hotare, care a început  la Cluj-Napoca.

foto_congres_AGIRoObiectivul acestui proiect este sprijinirea comunităţilor româneşti din afara graniţelor României pentru păstrarea şi afirmarea identităţii lingvistice româneşti, posibilă doar prin formarea unor elite din rândul cadrelor didactice şi a unei noi generaţii de lideri care să reprezinte interesele comunităţilor româneşti în statele de domiciliu. Totodată, acest eveniment îşi propune identificarea soluţiilor pentru atragerea elevilor către şcoală sau la cursurile de limbă română în şcolile publice din Serbia de Răsărit, în raioanele transnistrene şi în regiunea Odessa. Pentru aceasta se va organiza în data de 22 august 2015 o vizită la o şcoală românească din Maramureşul istoric, din Solotvino (Slatina), regiunea Transcarpatia (Ucraina).

Alături de cele 600 de cadre didactice din ţară la ediția din acest an participă și 220 de cadre didactice române de peste hotare, membri ai Asociaţiei cadrelor didactice de etnie română din Ucraina – regiunea Transcarpatica, Cernăuţi şi Odessa; membri ai Asociaţiei generale a învăţătorilor din România – filiala Rep. Moldova, membri ai Asociaţiei cadrelor didactice de etnie română din Serbia – Serbia de Răsărit şi Voivodina, din Bulgaria şi din Ungaria.