Ilustratorii din România şi Rep. Moldova se întrec pentru “Cele mai frumoase...

Ilustratorii din România şi Rep. Moldova se întrec pentru “Cele mai frumoase cărţi din România”

Înscrierile pentru cea de-a patra ediţie a concursului naţional de design de carte “Cele mai frumoase cărţi din România” 2015 au început, autorii, graficienii, designerii de carte, ilustratorii din România şi Rep. Moldova putând înregistra, până pe 3 septembrie, volume apărute în ultimul an.

Jurizarea va avea loc în perioada 7 – 12 septembrie, iar juriul va selecta minimum 25 de cărţi frumoase care vor fi prezentate publicului într-o expoziţie itinerantă în ţară şi în străinătate.

Premiul pentru tânăr designer este acordat de Institutul Cultural Român (ICR) şi de Centrul Naţional al Cărţii şi constă în susţinerea unei deplasări şi participarea unui artist la programul unui târg de carte internaţional, în străinătate.

Selecţia juriului va forma expoziţia “Cele mai frumoase cărţi 2015”, care va fi inaugurată la Bucureşti la începutul lunii octombrie, într-un eveniment de premiere deschis publicului.

Cărţile vor fi prezentate la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, în pavilionul României. Urmează o serie de expoziţii cu cărţile finaliste la Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, cât şi la târgurile de carte de la Göteborg, Belgrad, Istanbul, Sofia, Leipzig, Paris, Londra, Bologna, Budapesta, în prima parte a anului 2016, anunță mediafax.ro

“Cele mai frumoase cărţi” este un proiect cultural anual, dedicat designului de carte, organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură. Proiectul a fost iniţiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniştii din lumea editorială, cât şi pentru designerii, graficienii independenţi şi publicul larg, oferind un cadru de apreciere şi o perspectivă internaţională.

Unul dintre obiectivele proiectului este ca artiştii români implicaţi în designul de carte să aibă un cadru de recunoaştere şi să aibă şansa de a participa la competiţia internaţională de design de carte.

În martie 2015, realizatorii albumului “Cartea de vizită” au primit un prestigios premiu internaţional, la Leipzig, pentru design de carte, iar, în anii anteriori, alte cărţi din România s-au aflat printre cele nominalizate.