Important eveniment de diplomație culturală – ”Geta Brătescu – Apariții”

Important eveniment de diplomație culturală – ”Geta Brătescu – Apariții”

”Geta Brătescu – Apariții” este proiectul care reprezintă România la Bienala de Artă de la Veneția în 2017. Expoziția se va desfășura în Pavilionul României din Giardini della Biennale și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția și va fi deschisă publicului între 13 mai și 26 noiembrie 2017.

Deschiderea oficială a Bienalei de la Veneția are loc astăzi, 10 mai. Vernisajul expoziției din Pavilionul României va avea loc joi, 11 mai, la orele 17.15, în prezența lui Attila Kim, comisarul României la Bienala de la Veneția, a curatoarei Magda Radu, a Corinei Bucea, manager de proiect, și a reprezentanților instituțiilor organizatoare, iar în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetarea Umanistică din Veneția, vineri, 12 mai 2017, de la orele 19.00.

Expoziția ”Geta Brătescu – Apariții” are loc în Pavilionul României din Giardini della Biennale și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, avându-i autori pe Geta Brătescu, Magda Radu, Corina Bucea, Diana Ursan, Raymond Bobar, Dan Burzo, Frederic Eyl, Steffen Oestreich și Marian Manten.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, ICR și Asociația ”Salonul de proiecte”.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, prin personalul său de specialitate, va oferi sprijin instituţional, pe durata Bienalei Internaţionale de Artă de la Veneţia, respectiv a celei de Arhitectură, comisarilor, autorilor artişti/ arhitecţi şi operatorilor care participă la Bienală cu proiectul rezultat câştigător în urma jurizării şi desemnat a reprezenta România. IRCCU Veneția administrează clădirea Pavilionului României din spaţiul ”Giardini della Biennale”, clădire care a fost concesionată statului român de statul italian, beneficiind în aceeași măsură, de suportul MAE. În același timp, va colabora cu comisarul şi echipa acestuia pentru organizarea deschiderii oficiale a participării României la Bienală, atât la Pavilionul naţional de la Giardini della Biennale, cât şi în Noua Galerie a Institutului, situată la sediul acestuia, pe una dintre arterele cele mai importante ale oraşului, într-o zonă cu o excelentă vizibilitate, intens frecventată de vizitatori.

Ediția a 57-a a Bienalei de Artă de la Veneția revalorizează misiunea și însemnătatea artei în lumea conflictuală de astăzi. Intitulată ”Viva Arte Viva”, tema lansată de curatorul Christine Macel reflectă capacitatea artei de a deveni un loc de refugiu destinat libertății și expresiei personale. Ilustrând filosofia acestei teme, România contribuie la coeziunea dintre artist și publicul său, întărind sentimentul unității, apropierea față de celălalt prin limbajul universal al artei.

Bienala de la Venezia este unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură, muzică, teatru, dans, cinematografie. Fiecare ediție organizată oferă un melanj eclectic de proiecte artistice reprezentative fiecărei țări participante.

Participarea României la Bienala de la Veneția ilustrează un dialog cultural cu lumea artei contemporane internaționale inițiat acum mai bine de 100 de ani, când a avut loc prima sa participare la acest eveniment. Prin prezența la Bienala de Artă de la Veneția, România și-a câștigat o poziție respectată pe podiumul internațional al artei contemporane, artiștii români asimilându-se unui nod cultural format din iubitori ai artei, curatori, colecționari și alți operatori culturali. Bienala de la Veneția reprezintă pentru România oportunitatea fructificării unor schimburi artistice și intelectuale, și promovarea producției culturale locale.