Împrumuturi acordate de guvernul britanic pentru masteranzi

Împrumuturi acordate de guvernul britanic pentru masteranzi

Începând din toamnă, studenţii români pot deveni masteranzi în Marea Britani,  printr-un program de studii pe care şi-l pot finanţa printr-un împrumut acordat de guvernul britanic. Concret, s-a aprobat acordarea de împrumuturi şi pentru programele postuniversitare sau de MBA pentru studenţii români, notează HotNews.ro.
Dacă până acum tinerii puteau accesa aceste împrumuturi doar pentru studiile universitare, acum studenţii români pot cere împrumuturi şi pentru studiile postuniversitare. Astfel, programele de master sunt cuprinse între 4.000 si 35.000 de lire sterline pe an, pentru universitățile din Marea Britanie.
Pentru România, pragul minim al salariului anual brut de la care absolventul începe returnarea împrumutului este de 12.600 lire sterline.
Ana Maria Papp, managerul departamentului de Studii Superioare la IntegralEdu Romania, a declarat că “dacă absolventul se întoarce și se angajează iîn România, acesta va începe rambursarea împrumutului doar după ce va depăși un venit anual brut de 75.600 Ron (aprox. 12.600 lire sterline). Vor fi și cazuri în care studenţii români prezenţi în Marea Britanie vor avea de returnat, atât creditul pentru studiile universitare de licenţă, cât şi creditul pentru master sau MBA. În aceste situatii, rambursarea celor două credite va fi comasată”.
Aceasta a anunţat că cei interesaţi pot să afle detalii la târgul educaţional care se va desfăşura în săptămâna 20-27 februarie în Bucuresti, Constanţa şi Craiova.
Valoarea maximă a unui împrumut pentru studii postuniversitare în Marea Britanie este de 10.000 de lire sterline şi este valabilă pentru toate programele şi formele de învăţământ.
Pot accesa împrumutul guvernamental pentru studii postuniversitare în Marea Britanie cetăţenii ţărilor membre UE, care a avut reşedința într-un stat membru UE în ultimii trei ani, înainte de data de începere a studiilor de master/MBA. Studenţii eligibili pentru a accesa acest împrumut sunt cei cu vârsta de până la 60 de ani. Acest program include toate instituţiile acreditate din Regatul Unit (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord).
Rambursarea împrumutului începe imediat după finalizarea studiilor, doar în condițiile în care absolvenţii depăsesc un anumit prag de venit. Potrivit companiei de consultanţă educațională, dobânda aferentă împrumutului se calculează la rata anuală a inflaţiei în Marea Britanie plus 3%, iar rambursarea acestuia va începe după aprilie 2019, pentru studenții anului universitar 2016 – 2017.
Returnarea împrumutului este condiţionată de nivelul venitului obţinut după absolvire, iar în Marea Britanie venitul minim brut luat în considerare este de 21.000 de lire sterline. Rata lunară se calculează ca 9% din valoarea care depăşeste pragul minim.