„În armonie cu natura” României la Expo Milano 2015

„În armonie cu natura” României la Expo Milano 2015

Semnarea acordului de colaborare dintre Unitatea pentru Expoziţii Mondiale din cadrul MAE şi Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior – ICE a avut loc pe 21 aprilie, la sediul MAE, în cadrul unei conferințe din cadrul pregătirii participării României la Expo Milano 2015.

La eveniment au participat Comisarul General pentru România la Expo Milano, Georgian Ghervasie, ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli, Doris Theodora Mircea – Coordonatorul Centrului InfoEuropa, Luca Gentile – Director General ICE Bucureşti şi Marco Rottino – Country Manager Alitalia, reprezentanţi ai comunităţii italiene de afaceri şi jurnalişti.

Comisarul General pentru România la Expo Milano, Georgian Ghervasie, a menţionat, în prezentarea sa, că participarea României la acest eveniment de diplomaţie publică va duce la creşterea vizibilităţii, prin punerea în evidenţă, a tradiţiilor, a autenticităţii şi creativităţii româneşti.

Referindu-se la stadiul pregătirilor, Georgian Ghervasie a spus că acestea se desfăşoară conform planificării şi că Pavilionul României va fi inaugurat la data de 1 mai, data deschiderii oficiale e expoziţiei.

În context, a subliniat şi sprijinul pe care comunitatea românească din Italia îl acordă prezenţei României la Expo Milano, precum şi deschiderea reprezentanţilor acesteia de a susţine evenimentele de diplomație publică şi economică, cu scopul pentru a avea o prezenţă cât mai consistentă în cadrul expoziţiei universale.

Expunerea comisarului general al României a fost însoțită de o prezentare multimedia legată de proiectul Pavilionului României, care are tema: „În armonie cu natura”. Acesta va fi construit pe două nivele, va fi structurat pe 5 arii tematice şi va reprezenta o reinterpretare actuală a unei case tradiţionale româneşti şi va ilustra priorităţile naţionale de dezvoltare, precum agricultura sustenabilă, competitivitatea, excelenţa şi cercetarea ştiinţifică, subliniind în acelaşi timp unicitatea culturală şi bogăţia tradiţiilor româneşti.

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli, a subliniat că participarea României la Expo Milano este una importantă, iar tema aleasă „În armonie cu natura” reflectă foarte bine esenţa a ceea ce România oferă în acest domeniu. El a menţionat că Italia şi România au o relaţie specială, şi că din punct de vedere economic, schimburile comerciale între cele două ţări se ridică în prezent la un nivel record de 12 miliarde de euro.

Expoziţia universală Expo Milano 2015 se va desfăşura în perioada 1 mai -31 octombrie 2015, cu tema „Hrănirea planetei, energie pentru viaţă” şi va fi un eveniment global, cultural, educaţional şi ştiinţific. Peste 145 de state participate vor avea ocazia să ilustreze propriile soluţii la provocările din domeniul hranei şi energiei cu care se confruntă şi să propună răspunsuri pentru exigenţele globale de asigurare a nivelului suficient de hrană sănătoasă pentru fiecare, respectând în acelaşi timp echilibrul ecologic şi biodiversitatea. Pe parcursul Expoziţiei, organizatorii estimează o prezenţă de aproximativ 20 de milioane de vizitatori.

Acordul de colaborare dintre Unitatea Pentru Expoziţii Mondiale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi ICE va facilita colaborarea şi dialogul dintre reprezentanţii companiilor româneşti şi italiene, interesate să stabilească colaborări de natură comercială şi industrială, cu ocazia Expo Milano 2015.