Acasă Alte comunitati “În căutarea tatălui pierdut”, în cadrul unui eveniment dedicat lui Brâncuşi

“În căutarea tatălui pierdut”, în cadrul unui eveniment dedicat lui Brâncuşi

În data de 9 martie 2017, Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează un eveniment dedicat lui Constantin Brâncuși, pentru publicul cracovian, cu titlul Brâncuşi x 100. Între avangardă şi naţionalism. Receptarea operelor lui Constantin Brâncuşi. Prezentarea se va desfăşura la Arteteka, un nou spațiu cracovian, aparținând Bibliotecii Voievodale.

Evenimentul cuprinde o prelegere despre viața și creația sculptorului român, susținută de istoricul de artă polonez Tomasz Ogiński, un fin cunoscător al artei românești, în special a celei din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, proiecția filmului documentar “În căutarea tatălui pierdut”, în regia lui Ionuț Teianu, și prezentarea colecției de convorbiri purtate de scriitorul Romulus Rusan cu douăsprezece persoane care l-au cunoscut pe Brâncuși, reunite sub titlul O discuție la Masa Tăcerii, publicație realizată recent de ICR Varșovia în varianta poloneză.

Filmul lui Ionuț Teianu, “În căutarea tatălui pierdut”, are o poveste scurtă și șocantă: când s-a născut John, în 1934, mama sa i-a dat trei nume: John, Constantin şi Brâncuşi. I-a spus că tatăl său e faimosul sculptor Constantin Brâncuşi, dar că nu trebuie să spună nimănui acest lucru. John a ţinut secretul toată viaţa. Acum, la 78 de ani, începe dificila misiune de a-şi regăsi tatăl pierdut.

Prin realizarea acestui film, Ionuț Teianu a intenţionat să exploreze omul din spatele artistului de geniu. Într-un fel, John a trăit o viaţă întreagă ascuns în umbra tatălui său. Cu toate că a locuit ani de zile în cartierul Montparnasse, la mai puţin de un kilometru de atelierul lui Brâncuşi, John nu şi-a văzut tatăl decât o singură dată în viaţă, în 1954, când avea 20 de ani. O poveste neștiută, spusă cu rară sensibilitate de regizorul român.