Acasă Cultura / Culte ”În exil: întâlniri cu Norman Manea”, la ICR Berlin

”În exil: întâlniri cu Norman Manea”, la ICR Berlin

Foto: ICR

Marți, 6 martie 2018, de la ora 19.00, la sediul ICR Berlin (Reinhardtstr. 14, 10117), va fi proiectat filmul documentar în regia lui Volker Koepp ”Im Exil – Begegnungen mit Norman Manea” (”În exil: întâlniri cu Norman Manea”), film care aduce în discuţie stațiunile unei vieţi trăite între vest şi est, exil, literatură și istorie. 

Prezenţa scriitorului Norman Manea la ICR Berlin se înscrie în contextul mai larg al participării acestuia la evenimentele din cadrul Târgului de Carte din Leipzig, unde România deține în acest an statutul de țară invitată de onoare.

Norman Manea(n. 1936) este unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani, nominalizat la premiul Nobel pentru literatură. Este profesor de literatură europeană la Bard College, New York. De la debutul din 1966 şi până în 1986, când a plecat din ţară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). Scrierile sale au fost traduse în circa 20 de limbi, din opera sa făcând parte, între altele, romanele „Anii de ucenicie ai lui August Prostul” (1979), „Plicul negru” (1986), „Despre clovni: dictatorul şi artistul” (1997), „Întoarcerea huliganului” (2003). În 2002 i s-a atribuit Premiul Internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger, pentru „Întoarcerea huliganului”. În 2010 a primit distincţia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez. În 2012 a obţinut Premiul Naţional pentru Literatură, acordat de către Uniunea Scriitorilor din România pentru anul editorial 2011.

Evenimentul se va desfăşura în limbile germană şi română.

*** 
TIMP ROMÂNESC este un proiect media derulat de CENTRUL ROMÂN PENTRU INIȚIATIVĂ SOCIALĂcare încearcă astfel să construiască o platformă care să reunească informații semnificative despre comunitățile românești din afara granițelor și pozițiile unor ziariști și lideri care doresc să-și facă auzite opiniile pe marginea acestor subiecte.
Ne puteti urmări pe Facebook și Twitter ori transmite sugestiile Dvs. pe adresa de email: contact@timpromanesc.ro