În luna martie va fi lansat apelul de proiecte pentru investiţiile de...

În luna martie va fi lansat apelul de proiecte pentru investiţiile de racordare la gaze naturale

DISTRIBUIȚI

În prima parte a lunii martie va fi lansat apelul de proiecte pentru investiţiile de racordare la gaze naturale în cadrul Programului Naţional „Anghel Saligny” şi, totodată, 105 proiecte mature pentru care nu au fost fonduri vor fi preluate de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunţat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

„Astăzi, în România, conform statisticilor oficiale, 70% din localităţi nu au acces al reţeaua de distribuţie de gaze naturale, astfel încât de aici s-a născut nevoia identificată şi rapidă a investiţiilor în acest domeniu. În cadrul Programului Naţional „Anghel Saligny”, în prima parte a lunii martie 2022, va fi lansat apelul de proiecte pentru investiţiile de racordare la gaze naturale”, a declarat Cseke Attila într-o conferinţă de presă.

El a amintit că sunt anumite tipuri de investiţii prin Programul „Anghel Saligny”: înfiinţarea de noi reţele de gaze naturale, extinderea reţelelor de gaze naturale existente, respectiv modernizarea celor existente prin transformarea lor în sisteme inteligente de gaze naturale.

Bugetul alocat în cadrul Programului „Saligny” pentru acest apel de proiecte va fi de 7,5 miliarde de lei, iar indicatorii minimi ai acestui program sunt 2.500 de km de conducte de gaze care se vor construi, respectiv 150.000 de familii care vor fi branşate la gaze naturale.

„Urmează ca ordinul comun al miniştilor Dezvoltării şi Energiei să fie semnat în această perioadă, astfel încât să fie publicat în Monitorul Oficial, de unde se va deschide apelul de proiecte pentru o perioadă de 45 de zile în platforma digitală deja consacrată a Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny””, a precizat ministrul, citat de Agerpres.

În acelaşi timp, a mai anunţat el, ministerul va prelua cele 105 proiecte mature evaluate în cadrul Programului Operaţional „Investiţii Mari”, care este la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, proiecte mature care au studii de fezabilitate şi proiecte tehnice efectuate, întocmite şi au primit avizele necesare, astfel încât prin preluarea acestora, practic, în foarte scurt timp, se poate trece la procedura de licitaţie publică a executării acestor lucrări.

„Vom aloca pentru aceste 105 proiecte mature, evaluate în cadrul POIM-ului, neselecţionate pentru finanţare din lipsă de fonduri, un buget de 5,5 miliarde de lei, tot în Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, care va fi astfel suplimentat ca şi valoare totală cu această sumă, ajungând la 55,5 miliarde de lei. Vorbim de investiţii la racordarea la sistemele de gaze naturale a 95 de comune, 6 oraşe şi 4 municipii din România, care au îndeplinit punctajul minim şi din punct de vedere tehnico-economic, dar nu au putut fi finanţate din lipsă de fonduri”, a explicat ministrul.

Astfel, MDLAP urmează să propună Guvernului un proiect de OUG pentru transferul direct al acestor proiecte mature, evaluate în cadrul Programului „Anghel Saligny”.

Prin aceste două investiţii majore, care se vor derula prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, Guvernul, prin MDLPA, alocă 13 miliarde de lei pentru investiţii în racordare la sistemul de gaze naturale, 7,5 miliarde de lei care vor porni pe acest apel de proiecte, în prima pare a lunii martie, respectiv 5,5 miliarde de lei, prin preluarea acestor 105 proiecte mature.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.