În mai, la Oradea, va fi semnat un acord de colaborare pe...

În mai, la Oradea, va fi semnat un acord de colaborare pe linie culturală între România și Moldova

Foto: mc.gov.md

În data de 26 aprilie, ministerul Culturii Ionuţ Vulpescu și omologul său moldovean, Monica Babuc au discutat aspecte ale proiectelor comune în derulare, precum și despre noi perspective în avansarea dialogului cultural.Cei doi oficiali au remarcat interesul publicului pentru acțiunile culturale, în special a Salonului Internațional de Carte Bookfest de la Chișinău, edițiile Reuniunii Teatrelor Naționale, dar și spectacolul de gală dedicat celei de-a 80-a aniversări a compozitorului Eugen Doga, la Ateneul Român din București.

Cu acest ărilej, cei doi miniștri au discutat și despre acordul de colaborare dintre cele două instituții, care va fi semnat în luna mai, la Oradea, cu scopul intensificării cooperării culturale.

Părțile și-au manifestat interesul în facilitarea reciprocă a schimburilor culturale, fiind discutate perspectivele de extindere a Festivalului Internațional „George Enescu” la Chișinău și a Festivalul Internațional de Operă și Balet “Maria Bieșu” la București.

 Un alt subiect pe agenda discuțiilor s-a referit la promovarea în comun a dosarelor de înscriere a elementelor de patrimoniu cultural în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural al UNESCO, în context fiind abordate aspecte în vederea promovării înscrierii în acest an a dosarului transfrontalier “Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” – dosar comun al Republicii Moldova, României, Bulgariei și Macedoniei.

Cu rilejul vizitei la București, ministrul Culturii Monica Babuc a participat și la spectacolul omagial de gală ”Eugen Doga. 80 de primăveri”, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Ministerului Culturii și Identității Naționale al României, Ambasadei Republicii Moldova în România, Filarmonicii ”George Enescu” din București, Teatrului de Operă și Balet ”Maria Bieșu” din Chișinău.