În Transnistria, alfabetul latin atrage amenzi

În Transnistria, alfabetul latin atrage amenzi

Foto: Radio Cluj

Simpla utilizare a alfabetului latin pentru așa-numita „limbă moldovenească” (limba română cu caractere chirilice) poate fi pedepsită cu o amendă de peste 50 euro în Transnistria, unde dreptul la educație întâmpină numeroase restricții atunci când este vorba de grafia latină, se menționează într-un raport Promo-LEX.

Potrivit raportului, Liceul ”Evrica” din Râbnița – unicul cu predare în limba română în acest orășel industrial din Transnistria – este obligat să achite peste 30.000 euro anual pentru închirierea spațiului. De fapt, conducerea liceului a reclamat în repetate rânduri prețul ridicat al chiriei, tarifele nejustificate la serviciile comunale, impozitarea colaboratorilor și presiuni la adresa profesorilor și a elevilor din partea structurilor de la Tiraspol.

În regiunea transnistreană activează opt școli cu predare în grafie latină: liceul ”Alexandru cel Bun” din Tighina (Bender), Liceul ”Ștefan cel Mare” din Grigoriopol,  Liceul ”Lucian Blaga” din Tiraspol,Liceul ”Evrica” din Râbnița, Liceul ”Mihai Eminescu” din Dubăsari, gimnaziile din Corjova și Roghi, precum și gimnaziul internat pentru copiii orfani din Tighina (Bender).

În 33 de instituții din regiunea transnistreană, elevii vorbitori de română învață din manuale după curricula Federației Ruse, traduse în ”limba moldovenească”, adică în limba română cu caractere chirilice.

Referitor la respectarea drepturilor omului, Promo-Lex amintește că, în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CEDO) a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să achite reclamanților peste 200.000 euro.

Aceasta mai arată că în prima jumătate a acestui an nu au avut loc îmbunătățiri privind situația drepturilor omului în stânga Nistrului.

Pe de altă parte, ONG-ul menționat semnalează că, în urma hotărârii Curții Constituționale de la Chișinău care a declarat ilegale trupele și bazele militare din stânga Nistrului – teritoriu al Republicii Moldova dar controlat de alte state -, Tiraspolul a simplificat la maxim mecanismul de obținere a cetățeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldații ruși.