În ultimii trei ani, niciun deținut român nu a fost trimis acasă...

În ultimii trei ani, niciun deținut român nu a fost trimis acasă din Norvegia

În anul 2010, Norvegia şi România au căzut de acord ca deţinuţii români să îşi execute pedepsele în ţara lor. Trei ani mai târziu, niciun deţinut nu a fost transferat, deşi în penitenciarele norvegiene se aflau mai mulţi deţinuţi români, semnalează Norway Today citat de Rador.

Potrivit unor relatări ale postului norvegian NRK, în urma acordului convenit, niciun român nu a fost trimis acasă. De la intrarea în vigoare a acordului respectiv, în primăvara trecută, autorităţile norvegiene au cerut transferarea a 11 deţinuţi români, dar România nu a reacţionat. Şeful sindicatului Correctional Vocational Association (CVA), Knut Svenkerud, consideră că, în cazul în care acordul nu este respectat, România trebuie să suporte nişte consecinţe.

S-ar putea ca nota de plată pe timpul şederii să fie trimisă ţării care a semnat acordul sau ca Uniunea Europeană să impună amenzi. Nerespectarea unui acord trebuie să aibă nişte consecinţe, a declarat Svenkerud pentru NRK. Pentru funcţionari, limba constituie şi ea o problemă.

Serviciul Corecţional există tocmai pentru a ne ajuta să comunicăm cu deţinuţii. În prezent, ne bazăm pe nişte translatori care costă scump, afirmă Svenkerud. Kristin Bergersen, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, confirmă şi ea că niciun deţinut nu a fost transferat.

Este clar că serviciile similare din România întâmpină probleme. În consecinţă, există relaţii de cooperare cu România tocmai pentru a ne asigura că ţara dispune de servicii corecţionale de calitate şi de sancţiuni alternative care ar permite eliberarea unor locuri în peniteciare, a precizat doamna Kristin Bergersen.