Înaltul Comisar al OSCE pentru Minoritățile Naționale propune stabilirea unui regulament pentru...

Înaltul Comisar al OSCE pentru Minoritățile Naționale propune stabilirea unui regulament pentru funcționarea școlilor românești din Transnistria

Situaţia școlilor cu predare în grafie în limba română din regiunea transnistreană s-a aflat pe agenda discuțiilor Înaltului Comisar al OSCE pentru Minoritățile Naționale (ÎCMN), Astrid Thors, cu prim-ministrul moldovean Chiril Gaburici. În acest sens, a fost punctată oportunitatea elaborării unui regulament privind funcţionarea acestor instituţii.

D_15118Dialogul dintre cei doi oficiali a vizat potenţialul de integrare a minorităților naționale în societatea moldovenească şi politicile promovate în acest sens de autorităţile de la Chişinău.

Un alt subiect s-a axat pe relaţiile dintre autoritatea centrală şi cea a Autonomiei găgăuze pe diverse dimensiuni – economică, socială, culturală.

Chiril Gaburici a apreciat atenţia acordată de OSCE pentru UTA Gagauz-Yeri: „Interesul prioritar constă în menţinerea stabilităţii în această regiune şi includerea Găgăuziei în procesele de modernizare, dezvoltare economică şi integrare europeană”.

De asemenea, s-a menţionat importanța Strategiei de Integrare a Minorităților Naționale, obiectiv stipulat în Programul de guvernare, document lansat în dezbatere publică și care vizează participarea minorităților la viaţa publică, politicile în sfera lingvistică, dialogul intercultural, reflectarea în mass-media şi consolidarea apartenenţei civice a minorităţilor naţionale la statul Rep. Moldova.

La rândul său, Astrid Thors a reconfirmat disponibilitatea OSCE de a acorda asistență în realizarea practică a Strategiei: „Salut angajamentul Guvernului de a trece rapid la elaborarea și adoptarea unei strategii de integrare a minorităților naționale și m-am bucurat să văd că un proiect de strategie este deja pus la dispoziția publicului pentru consultări. Sunt sigură că adoptarea și implementarea acestei strategii și a planului de acțiuni vor contribui la coeziunea socială și stabilitatea în Rep. Moldova”.