Consiliul Uniunii Europene include pe listă încă 5 persoane și 1 entitate responsabile de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova.
Printre noile includeri pe listă se numără Evghenia Guţul, guvernatoarea („bașcana”) UTA Găgăuzia. Aceasta este considerată responsabilă de promovarea separatismului în această regiune, încercând să răstoarne ordinea constituțională și amenințând suveranitatea și independența Republicii Moldova.
Pe listă au fost incluse și alte persoane considerate responsabile pentru acțiuni de destabilizare în Găgăuzia: Mihail Vlah, adjunctul bașcanei și consilier pentru relații cu mass-media, Iurii Cuznețov, adjunctul șefului Departamentului pentru afaceri externe al regiunii, și Ilia Uzun, vicepreședintele Comitetului executiv și membru al Adunării Naționale a Găgăuziei.
De asemenea, Evrazia, o asociație neguvernamentală cu sediul în Rusia, al cărei obiectiv este de a promova interesele Rusiei în străinătate, inclusiv în Republica Moldova, este, de asemenea, sancționată, la fel ca și directoarea și fondatoarea acesteia, Nelli Parutenco.
Persoanele vizate fac obiectul unei înghețări a activelor și al unei interdicții privind furnizarea de fonduri sau de resurse economice către acestea, în mod direct sau indirect. În plus, persoanele sancționate fac obiectul unor interdicții de călătorie în Uniunea Europeană.
Măsurile restrictive din cadrul acestui regim se aplică în prezent unui număr total de 16 persoane și 2 entități.
În aprilie 2023, UE a instituit un cadru pentru măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a unor acțiuni care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, stabilitatea și securitatea în Republica Moldova.
Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut considerabil de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.
UE va continua să sprijine Republica Moldova pentru a face față activităților destabilizatoare desfășurate de actori externi, care constituie amenințări la adresa păcii, rezilienței, securității, stabilității și creșterii economică. UE este, de asemenea, un donator important în Găgăuzia, sprijinind modernizarea regiunii, precum și societatea civilă a acesteia și dezvoltarea sa economică.