Încă o grădiniță renovată cu sprijin de peste Prut

Încă o grădiniță renovată cu sprijin de peste Prut

Grădiniţa din satul Vînători, raionul Nisporeni (Rep. Moldova), a fost inaugurată după ce a fost renovată în cadrul Programului de ”Asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru renovarea instituţiilor preşcolare din Republica Moldova”. După 25 de ani în care părinții din satul Vânători, raionul Nisporeni, își duceau copiii la grădiniele din satele vecine sau îi educau acasă, în localitate a fost inaugurată prima instituție preșcolară.

Anterior, clădirea aparţinea gimnaziului din apropiere, dar, din cauza reducerii numărului de elevi,  a fost reamenajată pentru deschiderea unei grădiniţe. Grădiniţa din satul Vînători este frecventată de 55 de copii, instituţia asigurând cu locuri de muncă 12 locuitori ai satului.

Costul total al proiectului este de 3 000 000 de lei, dintre care 1 500 000 lei s-a alocat din grantul oferit de Guvernul României, restul fiind alocaţi din bugetul de stat, bugetul local și cel al Consiliul Raional Nisporeni.

Din grantul românesc la grădiniţa din Vânători a fost schimbat acoperișul, au fost renovaţi pereții interiori, tavanul, podeaua. În curtea grădiniței a fost montat pavaj, iar pereții exteriori ai clădirii au fost izolați termic. De asemenea, în grădiniță a fost instalat un sistem performant de încălzire, a fost construit sistemul de alimentare cu apă și sistemul de canalizare. Astfel, grădinița a devenit unica instituție din localitate care dispune de grupuri sanitare în interiorul clădirii.

La festivități au participat ambasadorul României, Marius Lazurca, directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), Mircea Eșanu, vicepreședintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș și primarul satului Vînători, Ecaterina Lazări.

Din cele 23 de miloane de euro oferite de România au fost renovate sau sunt în curs de renovare peste 800 din totalul celor aproximativ 1400 de grădinițe din Republica Moldova.