Încă un record! Alpinista Dor Geta Popescu a atins Pico de Orizaba,...

Încă un record! Alpinista Dor Geta Popescu a atins Pico de Orizaba, cel mai înalt vulcan din America de Nord

Alpinista româncă Dor Geta Popescu a atins joi, 5 mai 2016, ora locală 11.30 vârful celui mai înalt vulcan din America de Nord, Pico de Orizaba, cu o înălțime de 5.636 de metri. Pentru Geta este a cincea reușită în Circuitul 7 Vulcanoes al celor mai înalți vulcani de pe fiecare continent.

Reprezentantă a Federației Române de Alpinism și Escaladă și membră a Altitude Expeditions Team, Dor Geta Popescu în vârstă de 12 ani devine astfel cea mai tânără alpinistă din lume care încheie cu succes ascensiunea vulcanului mexican.

Pico de Orizaba este cel mai înalt munte din Mexic și al treilea cel mai înalt munte din America de Nord, după Denali (anterior denumit McKinley) din Alaska, Statele Unite ale Americii, și Logan din Canada.

„1300 metri diferența de nivel parcurși în mai puțin de 5 ore, un traseu abrupt cu trecere de la gol alpin și stâncă la o faleză cu rocă erodată de ghețarul tocmai retras. După parcurgerea ghețarului care îmbracă conul vulcanic, am ieșit pe creasta craterului. Totul într-o succesiune rapidă pe o rută solicitantă, însă deosebit de frumoasă, care a culminat cu vârful și panorama superbă care s-a deschis în fața mea. Extaz… la altitudine!” – a declarat Geta.

dor_geta_popescu_pico_de_orizaba3Dor Geta Popescu este legitimată la secția de performanță în alpinismul de altitudine a Clubului Sportiv Montan Altitudine. Prin reușita din Mexic confirmă încă o dată pregătirea și forma sportivă de excepție demonstrate cu trei luni în urmă când a obținut primul rezultat deosebit din 2016. Pe 6 februarie a escaladat varful Aconcangua (6.960 de metri), cel mai înalt munte din afara Asiei, stabilind un record mondial de vârstă pentru acest munte.

Dor Geta Popescu continuă expediția de record mondial „America de Nord 2016”, următorul obiectiv fiind escaladarea „gigantului” Americii de Nord situat în apropierea cercului polar – vârful Denali (6.190 de metri), al treilea cel mai înalt vârf din Circuitul 7 Summits (cele mai înalte varfuri de pe fiecare continent), după Everest (Nepal) și Aconcagua (Argentina).

Expeditiile de record ale Getei sunt, fara indoiala, un “Produs in Romania”, organizate de Altitude Expeditions Team si sponsorizate de brandurile REGINA MARIA Reteaua privata de sanatate, Mures SRL, Roger Utilaje, Strindberg.ro – professional sportswear, Redis Nutritie, Celadrin.ro – pentru ca iubesti miscarea, F64 si Circuitul 7 Munti din Gradina Carpatilor.

* * *

Dor Geta Popescu face parte din Lotul Național de Escaladă copii, având titluri de campioană națională la categorii de vârstă, clasări pe podium la competițiile Balcanice și Concursurile de Grand Slam Europene.

De la varsta de 10 ani reprezintă România în expediții în munți înalți, stabilind, la momentul ascensiunilor, recorduri de vârstă:

  • 6 Recorduri Mondiale de vârstă în alpinismul de altitudine: Ararat, Damavand, Sabalan, Ojos del

Salado, Aconcagua, Pico de Orizaba

  • 1 Record European de vârstă pe Elbrus
  • Cea mai tânără alpinistă din Romania pe Kilimanjaro
  • 3 titluri Campioana Națională la escaladă
  • 2 distincții Alpinistul Anului ca membră a Lotului Național
  • 1 distincție Aplinistul Anului 2016 pentru Alpinism de Altitudine