Începe a 67-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

Începe a 67-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

DISTRIBUIȚI

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin va lua startul joi, 9 februarie. În cadrul ediţiei de anul acesta a celui mai mare festival public de film din lume vor fi proiectate 399 de filme, la care se adaugă alte aproximativ 700 de producții,  prezentate în cadrul European Film Market, piața europeană de film pentru profesioniștii industriei. Dintre acestea, 18 filme, din ţări precum România, Franța, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Japonia, Portugalia, Chile, Coreea de Sud sau Polonia concurează în competiţia principală a festivalului pentru unul din trofeele Berlinalei, informează ICR Berlin.

Anul acesta juriul internaţional care va decerna Ursul de Aur şi Ursul de Argint este prezidat de regizorul şi scenaristul Paul Verhoeven, avându-i în componenţa sa pe: producătorul Dora Bouchoucha Fourati (Tunisia), artistul Olafur Eliasson (Danemarca), actriţele Maggie Gyllenhaal (USA) şi Julia Jentsch (Germania), actorul şi regizorul Diego Luna (Mexic), şi regizorul şi scenaristul Wang Quan’an (China).

Ca şi în anii precedenţi, Institutul Cultural Român din Berlin susţine participarea românească la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. La cea de-a 67-a ediţie România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer. Acesta are deja în palmares un Urs de Aur, obţinut la ediţia din 2013 a Berlinalei cu filmul „Poziția copilului”.

România este reprezentată de asemenea în cadrul „Berlinale Talents” de regizoarele Ilinca Călugăreanu şi Ioana Mischie, actorul Alexandru Potocean, producătoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truță și scenarista Monica Stan, în programul „Shooting Star” de actorul Tudor Aaron Istodor, precum şi de proiectul de film „Căprioara”, în regia lui Bogdan George Apetri, în cadrul „Co-production Market”.

De asemenea, în cadrul „LOLA at Berlinale” – proiect organizat în colaborare cu Academia Germană de Film, care prezintă filmele selecţionate pe lista lungă pentru Premiul German de Film – va fi proiectat filmul „Die Reise mit Vater” („La drum cu tata”) în regia Ancăi M. Lăzărescu. Filmul este o coproducție Germania-România-Ungaria-Suedia.

Totodată Centrul Naţional al Cinematografiei organizează standul românesc din cadrul European Film Market, unde vor fi prezentate producţiile româneşti de ficţiune ”Două lozuri”, de Paul Negoescu, ”Aniversarea”, de Dan Chişu, ”Ultima zi”, de Gabriel Achim, ”Breaking News”, de Iulia Rugină şi documentarele ”Fraţii Manakia”, de Eliza Zdru şi ”Planeta Petrila”, de Andrei Dăscălescu, precum şi catalogul ”Romanian Films”, care prezintă informaţii despre filmele româneşti care au avut premiera în ultimii doi ani sau urmează să fie lansate în anul următor.

European Film Market  este prima piață importantă de film a anului, unde producătorii, distribuitorii, cumpărătorii și vânzătorii, finanțatorii și reprezentanții  televiziunilor, industriei de home entertainment şi noilor media se informează cu privire la cele mai recente producții, urmăresc evoluția industriei cinematografice la nivel mondial şi stabilesc noi contacte de afaceri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.