Acasă Cultura / Culte Începe Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” la Chișinău!

Începe Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” la Chișinău!

Cea de-a a VII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” va avea loc în perioada 20 – 23 mai, la Chișinău, unde ICR va acorda Marele Premiu „Grigore Vieru”, Premiului pentru Poezie şi Premiului pentru Traducere.

Festivalul va fi deschis la Chişinău, pe 20 mai, cu depunere de flori şi un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publica „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

Programul va continua cu un eveniment organizat de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” în filiala din Teatrul „Licurici”. Elevi şi profesori de la diverse şcoli şi licee din Chişinău se vor întâlni scriitorii invitaţi la Festival, vor participa la prezentarea volumelor „Albinuţa” (ediţia a XV-a), „Mama” şi „Ceasul” apărute la editura „Cartier”, vor audia un recital muzical-poetic interpretat de laureaţii Concursului declamatorilor „Şi sufletul e poezie…” şi Concursului interpreţilor de cântece pe versurile lui Grigore Vieru.

De asemenea, în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei se va desfăşura o sesiune de comunicări dedicate creaţiei poetului Grigore Vieru, vor fi lansate cărţile „Omul Duminicii”, o ediţie îngrijită de Raisa Vieru, şi „Taina care apără poetul” de Valeriu Matei. Actriţa Ninela Caranfil, artistă a poporului, va susţine un recital de versuri din cele înregistrate pe CD-ul „Cântare copilăriei/Cântare Limbii Române”.

Prima zi se va încheia la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol susţinut de Nicolae Jelescu, Iurie Sadovnic, Claudia Caia, Ansamblul vocal „Brigantina”, Ansamblul vocal „Prometeu” şi Studioul muzical-coral „Lia-Ciocârlia” şi poeţii invitaţi la Festival.

Cea de-a doua zi a festivalului va începe la Biblioteca Universităţii de Stat din Moldova cu un colocviul literar-artistic „Grigore Vieru – dialog în eternitate”, la care vor participa studenţi şi profesori.

De asemenea, la Truşeni, în preajma Complexului monumental „Scriitorii Unirii”, va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii” organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.

În ziua de 22 mai, în Sala Dublei Alegeri a Muzeului Unirii va avea loc deschiderea oficială a Festivalului la Iaşi şi sesiunea de conferinţe ale scriitorilor invitaţi la Festival „Grigore Vieru, poet al spaţiului românesc”.

Din programul eveneimentelor face parte și o depunere flori la bustul poetului Grigore Vieru, din în Parcul Copou, unde grupuri artistice din şcolile din Iaşi vor susţine un spectacol şi va vi lansat numărul dedicat poetului al „Revistei de pe gard”, realizat de Nichita Danilov şi Daniel Corbu.

În încheiere, la Biblioteca Centrală Universitară Iaşi, va avea loc vernisajul expoziţiei „Grigore Vieru, contemporanul nostru”, va fi lansată colecţia de audiobook-uri „Mari Poeţi, Mari Opere, Mari Actori” de către editura „Princeps Multimedia” şi un spectacol cu actorii Dorel Vişan, Maria Ploae, Nicolae Jelescu, cantautorii Adrian Naidin şi Florin Săsărman.