Acasă Stiri Începe perioada pentru înscrierea în Registrul Electoral

Începe perioada pentru înscrierea în Registrul Electoral

Într-o conferință de presă susținută la sediul MAE împreună cu președintele Autorității Electorale Permamente, Ana-Maria Pătru,  ministrul delegat pentru românii de pretutenideni, Dan Stoenescu, a reamintit că, începând cu 1 aprilie românii cu domiciliul sau reședința în afara granițelor, se pot înscrie în Registrul Electoral, dacă doresc să-și exprime opțiunile electorale la alegerile generale din această toamnă. 

Înscrierea în Registrul Electoral a românilor din străinătate este o procedură prevăzută în legislația electorală care le permite exprimarea, în premieră, a opțiunii de vot prin corespondență.

Înscrierea în Registrul electoral se face în baza unei cereri scrise, datate și semnate, depuse personal sau transmise prin poștă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care se anexează o copie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și o copie a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.

Înscrierea în Registrul electoral se face începând cu data de 1 aprilie 2016 și până cel mai târziu cu 48 de ore după începerea perioadei electorale,  putâânu-se menționa inclusiv opțiunea pentru votul prin corespondență.

Înscrierea în Registrul electoral, inclusiv a înscrierii cu opțiunea pentru votul prin corespondență, se poate verifica pe www.registrulelectoral.ro, prin introducerea datelor personale.

Până cel mai târziu cu 30 de zile înainte de data alegerilor, Poșta Română va trimit la adresa de domiciliu sau de reședință indicată în cerere  un plic exterior autoadresat, prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, pe care sunt imprimate numele şi prenumele alegătorului, adresa lui de corespondenţă, adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă și un cod de bare care asigură identificarea unică a alegătorului. În acest plic vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător, un plic interior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opţiunea sau opţiunile de vot, după caz. Plicul interior va conţine un autocolant cu menţiunea „ VOTAT”, prevăzut cu elemente de siguranţă și certificatul de alegător, buletinul de vot prin corespondenţă, instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot, în care se indică şi termenul în care alegătorul trebuie să depună în cutia poştală sau la oficiul poştal documentele necesare exercitării votului prin corespondență.

Toate aceste documente sunt incluse într-un al treilea plic, al cărui expeditor este Autoritatea Electorală Permanentă.