Acasă Cultura / Culte Începuturi de destin ale copiilor români din afara granițelor

Începuturi de destin ale copiilor români din afara granițelor

Pentru români, mâine va exista prin copiii de astăzi, indiferent că ei se află între frontierele țării ori în afara acestora, deoarece identitatea spirituală nu are graniţe. Iar noi sperăm că România va rămâne, pentru ei, acasă.

În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 15.00, la „Generaţia Următoare”, TVR Internaţional vă aduce poveştile unor începuturi de destin ale copiilor români care trăiesc şi se formează departe de România. De data aceasta, ajungem în Italia şi Germania. Mai precis, în 7 decembrie la Palermo, iar în 8 decembrie la München.

Sâmbătă, 7 decembrie, la „Generaţia Următoare”, Angela Avram vă invită să faceţi cunoştinţă cu patru copii români care trăiesc în Italia, la Palermo.

Cristina Maria Lepădatu s-a născut în satul Salcia, judeţul Brăila. Împreună cu părinţii, Steluţa şi Vasile, şi cu sora sa mai mare, Ramona, trăieşte la Palermo de doi ani şi jumătate. Firesc, învăţând la o şcoală publică, vorbeşte italiana. Tot firesc, în casa ei de acolo, vorbeşte româneşte. Vrea să devină avocată, dar pasiunea care o mistuie este dansul.

Alexandru Branea are vârsta de opt ani şi jumătate şi s-a născut în Palermo într-o familie de români. Este în clasa a patra şi locuieşte cu mama şi bunica. Pasiunea lui este fotbalul, pe care îl practică de patru ani. Este cel mai bun portar din categoria lui şi vrea să facă parte dintr-o echipă de fotbal importantă, dar învaţă bine sperând să devină şi poliţist..

Alexandra Andreea Lungu are aproape 11 ani şi, la fel ca sora sa mai mică, Ana, s-a născut la Palermo. Alexandra iubeşte dansul şi este membră a corului Arcobaleno, care aparţine de Teatro Massimo, cel mai mare teatru de operă din Italia. Părinţii, Zamfir şi Mihaela Lungu, au „descălecat” în Sicilia tocmai din Suceava. Sunt mândri de originea lor, nu le este ruşine să vorbească româneşte pe stradă şi-şi sărbătoresc mereu tradiţiile.

Duminică, 8 decembrie, la „Generaţia Următoare”, Roxana Gheorghe vă invită în capitala Bavariei pentru a cunoaşte mai mulţi copii care nu uită că au rădăcini româneşti.

Marc Leonhard are 15 ani. Aylin Leonhard a împlinit 13. Sunt fraţi. Deşi s-au născut în Germania, locuiesc şi studiază la München, amândoi vorbesc şi chiar cântă în româneşte. Explicaţia este simplă: ambii copii au frecventat activ, până în 2017, cursurile Şcolii de limbă şi cultură română. Şcoala a fost înfiinţată în anul 2007, chiar de către mama lor, Despina Leonhard. Astăzi, Mark şi Aylin sunt membri ai formaţiei muzicale The Green Beans, care a participat, alături de Corul Şcolii Româneşti, la mai multe festivaluri.

Solista trupei este Alexandra Duran, tot o româncă de 13 ani. Ea şi fratele ei, Mihai sunt doi copii foarte talentaţi şi în muzică şi în domeniul artelor plastice. Ei locuiesc la Augsburg, unde mama lor a inițiat de ceva vreme cursuri de limba română prin teatru. Astfel, şi aici, românii au posibilitatea de a-şi duce copiii la ore de română.

Denisa Cojocaru are 13 ani şi s-a născut în capitala Bavariei. Vorbeşte foarte bine româneşte, iar părinţii ei sunt adevăraţi stâlpi ai comunităţii. Denisa pregăteşte, cu multă emoţie, împreună cu alte trei fetiţe, prezentarea României pentru o activitate a ONG-ului Open Minded. Sora Denisei este Laura, de 9 ani. Ambele fetiţe sunt născute la München şi au frecventat de mici, şcoala de limbă şi cultură română.

“Generaţia Următoare” este un proiect al postului TVR Internaţional realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.