Acasă Stiri Încurajarea auto-reglementării în cazul rețelelor sociale, prioritate a reședinției române în exercițiu...

Încurajarea auto-reglementării în cazul rețelelor sociale, prioritate a reședinției române în exercițiu a Comunității Democrațiilor

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a susținut marți, 23 februarie 2021, un discurs în cadrul segmentului la nivel înalt din deschiderea celei de a 46-a sesiuni a Consiliului Drepturilor Omului (CDO) de la Geneva, în sistem videoconferință.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a salutat hotărârea și reziliența cu care Consiliul Drepturilor Omului a răspuns evenimentelor și transformărilor generate de actuala pandemie, rămânând un actor decisiv în apărarea drepturilor omului la nivel global. La 75 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite, în 2020, pandemia de COVID-19 a impus organizației să își adapteze capacitatea de reacție și de răspuns la provocări nemaiîntâlnite în istoria sa. Potrivit șefului diplomației române, ”pandemia a demonstrat importanța majoră a drepturilor omului ca pilon fundamental al lumii în care trăim. Demnitatea și drepturile inalienabile ale fiecărui individ trebuie respectate în timpul luptei contra propagării virusului”.

Ministrul a arătat în intervenția sa că eforturile de combatere a dezinformării și a propagării știrilor false, exacerbate de pandemie, au relevat necesitatea statelor de a se conecta mai bine cu proprii cetățeni și de a dezvolta instrumente de democrație digitală. De asemenea, șeful diplomație române a punctat că încurajarea auto-reglementării în cazul rețelelor sociale, promovarea responsabilității și transparenței sunt, de altfel, priorități asumate și de actuala președinție română în exercițiu a Comunității Democrațiilor.

Totodată, ministrul s-a referit la dezideratul asigurării egalității de gen și împuternicirii tuturor femeilor și fetelor ca obiective de dezvoltare durabilă la nivel global, cuprinse în Agenda 2030, și a exemplificat determinarea cu care România lucrează la atingerea acestuia. În acest context, a subliniat că egalitatea, non-discriminarea și pluralismul democratic reprezintă valori de referință ale multilateralismului, iar România rămâne ferm angajată în promovarea acestor principii în toate deciziile și acțiunile Consiliului. În aceste linii, Bogdan Aurescu a precizat că prima Strategie Națională pentru combaterea anti-semitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului motivat de ură este în curs de aprobare de către Guvernul României.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe s-a referit și la situația din Belarus, care rămâne preocupantă pentru comunitatea internațională, o atenție aparte trebuind acordată situației jurnaliștilor, a căror libertate, securitate și independență sunt periclitate de unul dintre cele mai restrictive și ostile climate media din Europa. Ministrul afacerilor externe a arătat că ”Belarusul are nevoie de susținerea noastră pentru a-și putea continua tranziția spre democratizare, în acord cu așteptările legitime ale cetățenilor săi. Consiliul Drepturilor Omului are datoria de a sprijini acest efort, împreună cu partenerii internaționali și prietenii Belarusului. România va rămâne un susținător dedicat al dreptului poporului belarus la un viitor democratic și la ocuparea locului binemeritat în familia europeană”.

Nu în ultimul rând, ministrul român s-a referit la efectele pandemiei asupra conflictelor prelungite și proliferarea violențelor și la încălcările drepturilor omului în Siria și în estul Ucrainei, făcând apel la încetarea focului, respectarea acordurilor internaționale și asigurarea asistenței umanitare. Cu privire la recenta lovitură de stat din Myanmar, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat apelul de eliberare imediată și necondiționată a liderilor guvernamentali aflați în detenție arbitrară și a precizat că România va urmări în continuare subiectul cu atenție, alături de partenerii internaționali, menționând inclusiv adoptarea, în acest sens, a unei declarații a Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor, susținută activ de președinția în exercițiu a României.

Consiliului Drepturilor Omului (CDO) este organismul ONU responsabil de consolidarea, promovarea și protejarea drepturilor omului la nivel global, având sediul la Geneva. Consiliul analizează respectarea în statele membre ONU a întregului spectru de drepturi ale omului, ia act de încălcarea lor și face recomandări în acest sens. România candidează pentru un nou mandat de membru în Consiliul Drepturilor Omului, pentru perioada 2023-2025.