India retrage din circulație bancnotele cu valoare nominală de 500 şi 1000...

India retrage din circulație bancnotele cu valoare nominală de 500 şi 1000 INR

Începând cu 9 noiembrie 2016, bancnotele cu valoarea nominală de 500 INR și de 1000 INR au fost scoase din circulație și vor fi înlocuite cu noi bancnote cu valori nominale de 500 INR și 2000 INR, conform unei decizii a Guvernului de la New Delhi.

Cetățenii români care se află sau călătoresc în India trebuie să știe că pentru cel puțin 48 de ore băncile nu vor lucra cu publicul și, de asemenea, bancomatele vor fi nefuncționale pe tot teritoriul Indiei. De asemenea, băncile de pe teritoriul Indiei se pot confrunta cu dificultăți în a asigura necesarul de bani în numerar, atât pentru companii, cât și pentru persoanele fizice. Până la stabilizarea situației, se recomandă pe cât posibil, folosirea cardurilor bancare.

Până la 31 decembrie 2016, vechile bancnote pot fi schimbate la bănci în limita valorii de 4000 INR pe zi și, de asemenea, sunt acceptate pentru alimentarea conturilor personale.

Ministerul Afacerilor Externe amintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.