Acasă Opinii Indicele egalității de gen 2020: Mai putem aștepta încă 60 de ani?

Indicele egalității de gen 2020: Mai putem aștepta încă 60 de ani?

Dacă se menține ritmul actual, mai trebuie să treacă încă cel puțin 60 de ani pentru ca UE să ajungă la deplina egalitate de gen, având în vedere că în prezent se înregistrează un scor de 67,9 din 100. Cel mai nou indice al egalității de gen calculat de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE) arată că UE progresează numai cu jumătate de punct pe an. Dintre statele membre, Suedia, Danemarca și Franța își păstrează locurile din fruntea clasamentului. Premiile pentru cele mai mari progrese merg către Italia, Luxemburg și Malta, care au progresat cu aproximativ 10 puncte fiecare față de 2010. Grecia, Ungaria și România se află la coada clasamentului.

”De la an la an am înregistrat creșteri mici dar constante, însă de această dată avem un motiv de îngrijorare. Pandemia cauzată de coronavirus reprezintă o amenințare gravă la adresa progresului în privința egalității de gen, pe care nu ne putem permite să o ignorăm. Mai mult ca niciodată, este necesar ca factorii de decizie să utilizeze rezultatele indicelui nostru pentru a crea soluții incluzive, care să promoveze egalitatea de gen în societatea noastră atât în timpul pandemiei, cât și după ce aceasta va trece”, a afirmat Carlien Scheele, director al FIGE.

”Trebuie să ne străduim să ajungem la egalitatea de gen în toate domeniile vieții și pentru toți cetățenii europeni, indiferent de gen, astfel încât toată lumea să-și valorifice potențialul la maximum. Având rolul de a monitoriza progresul, indicele egalității de gen reprezintă un instrument esențial în acest demers. Felicit țările care și-au îmbunătățit scorul în ultimul an. Însă mai avem încă o cale lungă de străbătut în multe privințe, mai ales în domeniul digital. Dat fiind că prezentul și viitorul se ancorează tot mai mult în lumea digitală, trebuie să ne asigurăm că femeile și fetele ocupă o cotă echitabilă în acest sector și că sunt încurajate să contribuie la dezvoltarea lui. Strategia UE privind egalitatea de gen, adoptată anul acesta, stabilește acțiuni-cheie pentru următorii 5 ani în vederea intensificării eforturilor depuse pentru realizarea egalității, iar dorința noastră este ca strategia să-și atingă scopul și să fie pusă în aplicare pe deplin, astfel încât femeile și bărbații să fie liberi, să prospere și să progreseze”, a precizat Helena Dalli, comisarul european pentru Egalitate.

Puterea, forța motrice a progresului

Îmbunătățirea egalității de gen în cadrul procesului decizional reprezintă motorul principal al progresului în cadrul UE. În domeniul puterii, care măsoară gradul de participare a femeilor și a bărbaților în procesele decizionale la nivel de politică, economie, mass-media, cercetare și sport, se înregistrează 65 % din totalul progreselor măsurate de indice din 2010. Și totuși, cu un scor de 53,5 din 100, acesta rămâne domeniul cu cel mai mic punctaj.

Cele mai mari îmbunătățiri s-au observat în sectorul privat, în mare parte datorită îmbunătățirii echilibrului de gen în componența consiliilor de administrație ale întreprinderilor. În Belgia, Danemarca, Germania, Italia, Țările de Jos, Finlanda, Suedia și Regatul Unit, aproape o treime din membrii consiliilor de administrație ale întreprinderilor sunt femei. Franța este singura țară care are peste 40%. Deși aceste țări contribuie la creșterea scorului pentru acest domeniu, în curând ritmul schimbării va înregistra o scădere dacă alte țări nu vor începe să recupereze decalajul.

Segregarea duce la stagnare

Una dintre cele mai mari probleme care țin pe loc realizarea egalității de gen este segregarea în educație și în muncă. Prin segregare se înțelege concentrarea de femei sau de bărbați în anumite discipline sau în anumite locuri de muncă. În pofida eforturilor de combatere a acestei probleme, cum ar fi inițiativele speciale de încurajare a femeilor să urmeze studii în domeniul științelor, ingineriei sau TIC, în fapt segregarea a crescut față de 2010. În UE, doar două din zece posturi în domeniul TIC sunt ocupate de femei, iar în sectorul serviciilor de îngrijire se remarcă absența bărbaților. Aceștia reprezintă numai 15% din totalul celor care lucrează ca asistenți medicali, moașe și îngrijitori personali în cadrul serviciilor medicale.

Lumea digitală și viitorul muncii

În cadrul indicelui din acest an se pune un accent deosebit pe efectele digitalizării asupra vieții profesionale a femeilor și a bărbaților. Femeile se confruntă cu un risc puțin mai mare de a fi înlocuite cu roboți la locul de muncă și sunt subreprezentate în domenii precum dezvoltarea inteligenței artificiale, întreprinderile nou-înființate în sectorul digital și produsele de înaltă tehnologie, cum ar fi nave spațiale, fibre optice, lasere și microcipuri. Per ansamblu, bărbații domină sectorul dezvoltării noilor tehnologii în întreaga UE.

Interesant este faptul că, pe măsură ce se extinde activitatea organizată prin intermediul platformelor online, se reproduc disparitățile de gen tradiționale, cum ar fi diferența de remunerare între femei și bărbați și segregarea de gen. De exemplu, probabilitatea este mai mare ca bărbații să lucreze în dezvoltarea de software și în catering, pe când femeile lucrează mai mult în domeniul traducerilor online sau al serviciilor destinate gospodăriei.