Acasă Alte comunitati Înființarea Centrelor Comunitare Româneşti în străinătate, între DPRRP şi Parlament

Înființarea Centrelor Comunitare Româneşti în străinătate, între DPRRP şi Parlament

Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, împreună cu Comisia pentru politică externă, îl vor invita săptămâna viitoare pe ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Angel Tîlvăr, la o şedinţă comună privind instituirea Centrelor Comunitare Româneşti în străinătate, cele două comisii fiind sesizate pe fond.

Hotărârea a fost luată astăzi în cadrul dezbaterilor asupra propunerii legislative iniţiată de deputatul Ovidiu Raețchi.

“Este un proiect de lege pe care l-am făcut în calitate de parlamentar de Diaspora care a fost în comunităţile de români. Înţeleg că nevoile acestora sunt acoperite legislativ, ne spune Ministerul Afacerilor Externe, dar ştiu că nu sunt acoperite legislativ. Ştiu că atât în marile comunităţi de români, cât şi în comunităţilor mai mici oamenii nu au un sediu unde să îşi desfăşoare activităţile. Unul dintre motivele pentru care am gândit acest mecanism este să avem capacitatea să îi ajutăm efectiv măcar cu un sediu şi cu un cont unde să le sprijinim nişte proiecte. Mecanismul de finanţare în acest moment este gândit partizan, nu politic, ci prin asociaţii. Este un mecanism extrem de contestat. Nu este corect să avem acest sistem de finanţare prin asociaţii, dar cred că trebuie să dăm întregii comunităţi acces la resursele care sunt dirijate de statul român către comunitate. Am încercat prin acest proiect să fac astfel încât românii să poată spună, după un dialog cu autorităţile şi ambasadele care sunt reprezentaţii lor şi care este direcţia în care pot fi viraţi de către statul român nişte resurse de care să beneficieze întreaga comunitate”, a subliniat Ovidiu Raețchi în cadrul şedinţei de astăzi.

Invitarea ministrului delegat la şedinţa comună vine în contextul în care Ministerul Afacerilor Externe nu susţine această propunere legislativă, motivând că majoritatea acţiunilor prevăzute în acest proiect se regăsesc în planul de activitate al DPRRP şi al Institutului Limbii Române.

Proiectul de lege prevede înfiinţarea de Centre Comunitare în statele în care sunt înregistraţi la misiunile diplomatice ale României cel puţin 5.000 de cetăţeni români. Numărul românilor care trăiesc în afara graniţelor este estimat la circa 3,2 milioane, cele mai importante comunităţi de români trăind în Italia, Spania şi SUA.

Prin acest proiect încurajăm românii din străinătate să se înscrie la misiunile diplomatice ale României pentru a putea beneficia de sprijinul acestor Centre Comunitare”, a mai adăugat Ovidiu Raețchi.

Potrivit iniţiatorilor, Centrele Comunitare vor juca rolul de garant al reprezentativităţii şi al coeziunii comunitare, fiind totodată un organism legitim prin care statul român va putea sprijini comunităţile din Diaspora. Rolul instituţional al acestor organisme va fi acela de structură de legătură între autorităţile române şi grupurile organizate de români din Diaspora. Finanţarea acestor centre va fi asigurată de statul român, dar şi prin alte surse, cum ar fi donaţiile sau sponsorizările, banii fiind acordaţi pe bază de proiecte.

“Tot ceea ce face statul român este insuficient. Este nevoie de Centre Comunitare pentru că de multe ori au fost acuzate asociaţiile românilor din străinătate de partizanat. A avea un Centru Comunitar departe de orice legătură politică, fiind stabil ne separă de aceste suspiciuni (…) Este nevoie de Centre mai ales că statul român şi MAE nu au o reţea consulară care să acopere în totalitate prezenţa românească acolo unde este nevoie ”, a atras atenţia deputatul Mihai Aurelian.

Astfel, membrii comunităţilor de români din afara graniţelor vor putea cere înfiinţarea unui Centru Comunitar printr-o solicitare adresată DPRRP din cadrul MAE care trebuie să fie semnată de cel puţin o treime din cetăţenii înregistraţi la misiunile diplomatice ale României din statul din care se face cererea.

De asemenea, cuantumul sprijinului financiar care se alocă fiecărui Centru Comunitar este stabilit de Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, iar cheltuielile care pot face obiectul investiţiilor din bugetul alocat includ desfăşurarea unor programe, achiziţionarea de manuale sau cărţi în limba română, desfăşurarea unor cursuri educaţionale în limba română sau a unor ateliere cu caracter artistic, religios sau sportiv.

2În ultimii ani prin MAE şi DPRRP s-au făcut mai multe investiţii, dar de multe ori au fost investiţii ineficiente. Proiectul acesta vine în sprijinul îmbunătăţirii acestor fonduri şi avem nevoie de un cadru legislativ prin care să putem să aprobăm la începutul fiecărui an bugetul pentru anumite proiecte si anumite obiective în ceea ce priveşte românii din afara graniţelor ţării”, a conchis Mircea Lubanovici, președintele Comisie pentru problemele românilor din afara granițelor.