Acasă Opinii ÎNFRĂȚIREA ORAȘELOR ASROPYRGOS ȘI PLOIEȘTI

ÎNFRĂȚIREA ORAȘELOR ASROPYRGOS ȘI PLOIEȘTI

ANGELA BRATSOU

În mai 2016 a fost făcut, la inițiativa Uniunii Elene din România și a președintelui acesteia,  un prim pas pentru înfrățirea oraselor PLOIEȘTI din Romania și ASPROPYRGOS din Grecia.  Atunci a fost semnat Protocolul bilateral de infrățire, în cadru festiv, parte a unui proiect cultural româno-elen care a cuprins un simposion academic, teatru,  lansare de carte, muzică și dansuri tradiționale, etc.

Zilele acestea a fost făcut al doilea pas important în dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre cele două orașe. Delegația primăriei din ASPROPYRGOS, condusă de dl. primar Nikolaos Meletiou, s-a deplasat în perioada 16-19 noiembrie a.c. la Ploiești,  unde au avut loc întâlniri de înaltă ținută, care s-au concretizat într-o agendă comună de lucru pentru anul 2017.

S-au purtat discuții și s-a convenit asupra principalelor domenii de colaborare, care să aducă valoare adăugată cetățenilor orașelor înfrățite:

  1. domeniul învățământului și educației – colaborări între instituțiile de cultură ale orașelor înfrățite (școli, filarmonici, teatre, muzee, ONG-uri, universități etc.);
  2. domeniul economic – forumuri ale oamenior de afaceri români și greci, care să se organizeze alternativ în cele două orașe;
  3. domeniul spiritualitate–religie, elemente de bază ale creștin-ortodoxiei, liantul indestructibil al celor două națiuni.

Președintele Uniunii Elene din România, domnul Dragos-Gabriel Zisopol, le-a multumit reprezentanților primariei din Aspropyrgos, și  în special dlui primar Nikolaos Meletiou, pentru sprijinul necondiționat acordat comunității românești din localitatea elenă, informat fiind de președintele Asociatiei  Sfinții Constantin și Elena -Aspropyrgos , dna. Mariana Conduraru, de care îl leagă o colaborare îndelungata, și le-a solicitat cu amabilitate continuarea colaborării cu românii din Aspropyrgos, în sensul promovării relațiilor româno-elene.

În prima zi a avut loc vizita de lucru la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, unde invitații au fost primiți de rectorul și prorectorii universității, de președintele și deputatul Uniunii Elene din România, de reprezentanți ai Primăriei Ploiești, ai Filarmonicii „Paul Constantinescu” și  ai teatrului „Toma Caragiu” din municipiul românesc, de mass-media națională și locală, etc. Întâlnirea s-a realizat la propunerea Uniunii Elene din România și a fost moderată de președintele acesteia, care este profesor în cadrul universității ploieștene, cu o vechime neîntreruptă de 24 de ani. S-au pus bazele unei colaborări la nivel universitar (Erasmus +, „școala universitară de vară” finanțată de primăria din Aspropyrgos pentru 120 de persoane/an etc.).

În prima parte a celei de a doua zi, a avut loc întâlnirea de lucru a delegației elene cu secretarul Camerei Deputaților, după care s-a vizitat clădirea Parlamentului. La invitația Uniunii Elene din România, la discuții a participat și excelența sa domnul Vasileios Papadopoulos, ambasadorul Republicii Elene la București. Discuțiile, moderate de secretarul Camerei Deputaților, la care au participat și reprezentanți ai municipiului Ploiești, s-au axat pe colaborarea parlamentară dintre România și Grecia, pe rolul minorității elene din România și a comunității românești din Grecia în dezvoltarea relațiilor bilaterale, etc.uniunea-elena-cotroceni

În cea de-a doua parte a celei de a doua zi, Uniunea  Elena din România a organizat o vizită de lucru la Administrația Prezidențială. Delegația a fost primită de domnul consilier prezidențial Sergiu Nistor, Departamenul Cultură, Culte și Centenar. Au fost trasate începuturile unor noi colaborări cu primăria Aspropyrgos, pentru anii 2017 si 2018.