“Inimi cicatrizate” deschide Festivalul Balkan Trafik

“Inimi cicatrizate” deschide Festivalul Balkan Trafik

Lung metrajul ”Inimi cicatrizate” și premiera documentarului ”Doar o răsuflare” vor fi proiectate la Festivalul Balkan Trafik, care vor avea loc la BOZAR, în zilele 19 și 22 aprilie, ca parte a strategiei ICR de promovare a cinematografiei românești în spațiul Benelux.

Deși e probabil normal ca un autor să își explice opera, eu găsesc acest lucru extrem de dificil. Pentru că au fost multe intenții cu care am plecat la drum și nu știu câte s-au realizat. Pentru că mi-aș dori ca spectatorii să descopere ei înșiși care este esența acestui film, să-i descopere calitățile (dacă există) și să-i critice defectele, să-i găsească sensurile, umorul și poezia. Voi spune doar că este o scrisoare de dragoste pentru literatura lui M. Blecher. Și o invitație către spectatori de a-i citi cărțile, măcar pentru a putea spune în cunoștintă de cauză: « cartea e mult mai tare decât filmul »“, a explicat regizorul Radu Jude, conform ICR Bruxelles.

Radu Jude este unul dintre cei mai apreciați regizori ai noului val al cinematografiei românești. Lung metrajul Toată lumea din familia noastră a fost distins, printre altele, cu „Marele Premiu“ al Sarajevo International Film Festival (IFF), „Marele Premiu Bayard d’Or“ și „Premiul pentru Cel mai bun actor“ la FIFF Namur și „Marele Premiu“ la CinEast. În 2015, a câștigat „Ursul de Argint pentru regie“ la Berlin IFF cu filmul Aferim!. “Inimi cicatrizate” a primit în 2016 „Premiul juriului“, „Premiul Don Quijote“, două nominalizări la Festivalul de film de la Locarno și a fost distins cu „Cel mai bun actor“ la Mar del Plata IFF și cu „Mențiune specială“ la Festivalul de film de la Haifa.

Monica Lăzurean-Gorgan ( r: Doar o răsuflare) este producătoare și regizoare de film. A semnat regia şi producțiadocumentarului Votul meu (2016), premiat la Festivalul de film de la Sarajevo, și coproducția documentarului Chuck Norris vs. Communism, inclus în selecţiile Festivalurilor de film Sundance și Rotterdam (2016). Producția “Doar o răsuflare” a câștigat în 2016 „Competiția de documentare“ la Festivalul de film de la Sarajevo și la festivalul de film Astra (Sibiu).

Festivalul Balkan Trafik este o sărbătoare tradițională în capitala belgiană, dedicată muzicii, dansului şi artelor spectacolului care reunește anul acesta 250 de artiști din sud-estul Europei. Grație Cărții albe a Festivalului internațional de film Sarajevo, cinematografia balcanică este cap de afiș al festivalului și va fi prezentată de Rada Šešić, regizoare și critic de film, specializată în cinematografia din sudul și estul Europei.