Întâlnire a scriitorului Norman Manea cu cititorii berlinezi

Întâlnire a scriitorului Norman Manea cu cititorii berlinezi

DISTRIBUIȚI

O seară literară şi o întâlnire a autorului Norman Manea cu publicul german vor avea loc, pe 16 septembrie, cu ocazia Festivalului Internaţional de Literatură Berlin (9-19 septembrie 2015).

Cu această ocazie va fi prezentat noul său volum „Suntem cu toţii în exil”, recent apărut la editura germană Hanser, volum ce aduce în discuţie contradicţiile unei vieţi trăite între Vest şi Est, precum şi legătura dintre exil, limbă şi comunicare. Eseurile cuprinse în volum au fost traduse în limba germană de Eva Ruth Wemme, Georg Aescht, Paul Schuster, Roland Erb şi Ernest Wichner.

Programul manifestărilor literare care îl vor avea drept protagonist pe scriitorul Norman Manea cuprinde o întâlnire cu publicul şi lectură la sediul ICR Berlin, în colaborare cu Literaturhaus Berlin, prezentarea volumului „Wir sind alle im Exil”, în cadrul Internationales Literaturfestival Berlin, în foaierul Haus der Berliner Festspiele, o prelegerea „Literature on Extreme Situations, în sala mare a Bard College Berlin şi proiecţia filmului Le beau danger, în ciclul „Literatur auf Celluloid“, la Kino Filmkunst 66, cu participarea regizorului René Frölke

Norman Manea este unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani, personalitate recunoscută la nivel internaţional, nominalizat la premiul Nobel pentru literatură. Este profesor de literatură europeană la Bard College, New York.

De la debutul din 1966 şi până în 1986, când a plecat din ţară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). În anul 1992 a primit Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur, iar în 1993 Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării titlului de „Literary Lion” al bibliotecii. În 2002 i s-a atribuit Premiul Internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger, pentru „Întoarcerea huliganului”.

În 2010 a primit distincţia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez, iar în anul următor prestigiosul premiu literar Nelly Sachs, oferit de oraşul Dortmund. În 2012 a obţinut Premiul Naţional pentru Literatură, acordat de către Uniunea Scriitorilor din România pentru anul editorial 2011. Scriitorul Norman Manea este cunoscut în Germania şi datorită faptului că este publicat la prestigioasa editura Hanser, editura la care sunt publicaţi printre altii scriitori precum Herta Müller si Milan Kundera.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.