Întâlnire transfrontalieră a procurorilor din România şi Ungaria

Întâlnire transfrontalieră a procurorilor din România şi Ungaria

La Arad a avut loc săptămâna trecută întâlnirea transfrontalieră româno-ungară a Parchetelor Judeţene din judeţele limitrofe graniţei dintre România și Ungaria. Manifestarea din acest an a avut ca obiect schimbul de bune practici în domeniul cooperării judiciare internaționale și combaterii criminalității transfrontaliere

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul întâlnirii au fost discutate în special problemele legate de implementarea reglementărilor privind funcţionarea şi căile de comunicare şi cooperare transfrontalieră şi s-au discutat iniţiativele şi stadiul relaţiilor dintre autorităţile omoloage din cele două ţări.

Din delegaţia română au făcut parte Mariana Anton, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi mai mulţi procurori şefi din cadrul Parchetelor din judeţele Arad, Bihor şi Satu-Mare. Partea ungară a fost reprezentată de reprezentanţii Parchetelor din judeţele Bekes, Hajdu-Bihar şi Szabolcs-Szatmar-Bereg.

La manifestare a participat şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.
În cadrul întâlnirii s-au dezbătut considerații generale privind cooperarea judiciară internațională la nivelul parchetelor, iar procurori din cadrul Parchetului Arad au prezentat temele ”Aspecte teoretice și practice privind cooperarea judiciară în materie penală între autoritățile din România și Ungaria în domeniul criminalității transfrontaliere” şi ” Aplicabilitatea principiului teritorialității în contextul adoptării Convenției dintre România și Republica Ungară privind controlul traficului de frontieră rutier și feroviar, ratificată prin Legea 191/2005”.
Invitaţii au vizitat Mănăstirea Feredeu, Basilica Maria Radna şi vinoteca “Balla Geza” din localitatea Miniș (județul Arad). Următoarea întâlnire în acest format va avea loc în toamna anului 2020 la Gyula, în Ungaria.