Acasă Europa Integrarea comunității românești din Belgia, analizată de Angel Tîlvăr și primarul Mun....

Integrarea comunității românești din Belgia, analizată de Angel Tîlvăr și primarul Mun. Anderlecht

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a primit, pe 8 iulie, o delegaţie belgiană, condusă de primarul Municipalităţii Anderlecht, Eric Tomas, din Regiunea Bruxelles. Din delegaţie au mai făcut parte reprezentanţi ai autorităţilor din localitate şi ai Parlamentului Regiunii Bruxelles.

În cadrul întrevederii, ministrul delegat Angel Tîlvăr a subliniat importanţa pe care statul român o acordă atât comunităţilor româneşti din jurul graniţelor, cât şi celor create prin mobilitate. Totodată, demnitarul român a menţionat modalităţile prin care sunt sprijinite aceste comunităţi, atât prin intermediul acţiunilor proprii ale Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cât şi prin susţinerea acordată proiectelor mediului asociativ care au drept obiectiv afirmarea şi conservarea identităţii lingvistice, culturale şi spirituale româneşti.

Primarul Eric Tomas a vorbit despre numeroasa comunitate românească şi despre contribuţia acesteia la viaţa socială, economică şi culturală a localităţii pe care o administrează. Oficialul belgian a exprimat speranţa dezvoltării şi diversificării relaţiilor bilaterale, în scopul unei mai bune cunoaşteri reciproce şi a unei mai bune integrări a românilor care trăiesc şi muncesc în Anderlecht.  Delegaţia belgiană a subliniat intenţia dezvoltării dimensiunii parlamentare a parteneriatului cu România, în contextul spaţiului francofon şi în perspectiva dezvoltării schimburilor culturale dintre cele două ţări.

În cadrul discuţiilor, ministrul delegat Angel Tîlvăr a adresat mulţumiri părţii belgiene pentru sprijinul acordat cu prilejul amplasării bustului domnitorului şi cărturarului Dimitrie Cantemir în Piaţa Egide Rombaux din Anderlecht şi a accentuat semnificaţia pe care un astfel de eveniment o are pentru consolidarea legăturilor între state, între culturi şi între comunităţi, în cadrul spaţiului european căruia îi aparţin atât Regatul Belgiei, cât şi România.