Acasă Politic Interconectarea Republicii Moldova la sistemul energetic european s-ar putea face până la...

Interconectarea Republicii Moldova la sistemul energetic european s-ar putea face până la finalul anului 2018

Guvernele României și Republicii Moldova au avut astăzi, la Piatra Neamț, o ședință comună în format restrâns. La finalul reuniunii, premierii Sorin Grindeanu și Pavel Filip au vorbit, în cadrul unor declarații de presă, despre continuarea acestui tip de reuniune, pe care Guvernul de la Chișinău s-a oferit să o găzduiască.

În acest context,  premierul Moldovei a anunțat că interconectarea Republicii Moldova la rețeaua energetică europeană, prin intermediul României ar putea avea loc chiar până la finalul anului 2018, având în vedere decizia Comisiei Europene de a suplimenta, de la 10 la 40 de milioane de euro a grantului acordat pentru realizarea acestuo proiect.

Ne-am propus ca până în 2019 să realizăm acest proiect. Securitatea energetică este un proiect important pentru Republica Moldova. Vom face tot posibilul ca acest  proiect să fie realizat până la finalul 2018. Au fost semnate acordurile de finanțare cu BEI și BERD. Ministrul Tudose a anunțat decizia Comisiei Eropene de a mări de la 10 la 40 milioane de euro grantul care va finanța acest proiect”, a spus Filip.

Premierul Sorin Grindeanu a subliniat că sprijinul României pentru Republica Moldova va continua să aibă un dublu rol – de stabilizare a Republicii Moldova și de consolidare a cadrelor instituționale și democratice, dar și de ”ancorare strategică și fizică a Republicii Moldova în spațiul european”. În ceea ce privește continuarea colaborării, Grindenau a vorbit despre ”o nouă etapă”, referindu-se la consolidarea prezenței investiționale românești în Republica Moldova. ”Ne dorim să fim parte a eventualelor procese de privatizare care vor avea loc în perioada imediat următoare în Republica Moldova, respectând toate procedurile transparente pe care le veți avea. Credem că este timpul acțiunilor concrete. Din punctul nostru de vedere trebuie accelerate procesele de reformă și consolidat pe mai departe parcursul european al Republicii Moldova. România așteaptă din patea Republicii Moldova consecvență și seriozitate și reiterez faptul că doar opțiunea europeană poate aduce răspunsuri durabile la așteptările de prosperitate, siguranță și stabilitate ale cetățenilor din Republica Moldova. Suntem pregătiți să susținem în continuare RM pe acest drum”.

La rândul său, prim ministrul Filip a subliniat decizia Guvernului de la Chișinău de a continua parcursul european al țării și de a implementa consecvent reformele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.  ”Moldova privește în continuare spre Vest, ca și proiect de țară. Adevărul e că indiferent de poziționările prezidențiale de la Chișinău, Constituția dă mai multă putere de decizie Parlamentului și Guvernului. Din acest punct de vedere, în relația noastră cu România, nu se va schimba nimic, precum nu se va schimba nimic din opțiunea noastră europeană, care este, de fapt, și proiectul nostru de țară.”, a accentuat prim-ministrul moldovean.

Și acesta s-a arătat interesat de atragerea unor investiții românești în economia Republicii Moldova.