Acasă Stiri Interesele imediate ale PSD și PNL

Interesele imediate ale PSD și PNL

În plină criză politică, PNL și PSD colaborează în Parlament pentru a bloca moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR. Mai mult de atât, cu directa colaborare a liberalilor, PSD ar putea depune propria moțiune de cenzură care are șanse să dea jos Guvernul Cîțu. Care este miza acestui joc de culise din Parlament și care sunt variantele de ieșire din criza politică?

Teoretic, în acest moment PNL și președintele Klaus Iohannis nu mai pot opri înlăturarea premierului Florin Cîțu. Cu o moțiune depusă deja de USR-PLUS și AUR și cu o alta în așteptare, anunțată de social-democrați, Florin Cîțu – premierul și candidatul la șefia PNL girat de președintele Klaus Iohannis nu mai poate fi premier, cel puțin deocamdată.

”După ziua de vineri Coaliția PNL-USR-UDMR a fost aruncată în aer, iar toate punțile au fost tăiate. Nu am luat în calcul că USR se va alia cu AUR. Acum toți știm că nu mai este cale de întoarcere. Nici măcar la nivel declarativ nu mai putem mima dialogul pentru a debloca situația” a explicat un lider PNL pentru Hotnews.ro.

Situația trebuie privită și prin prisma luptei interne din PNL, iar cheia rezolvării crizei politice poate veni tot în această cheie. Liberalii au două opțiuni în acest moment: fie mențin Coaliția și negociază o reconciliere cu USR-PLUS pentru formarea unui nou Guvern, fără Florin Cîțu, fie negociază cu PSD, iar aici opțiunile sunt deschise.

Prima opțiune de a se așeza la masa din nou cu USR-PLUS este cea mai puțin probabilă în acest moment și, cu excepția lui Ludovic Orban, toți liderii PNL exclud această variantă, inclusiv președintele Klaus Iohannis.

De altfel, președintele Klaus Iohannis i-a atacat sâmbătă dur pe useriști. Șeful statului îi acuză pe liderii USR-PLUS că au format ”o nouă alianță” alături de AUR pentru a înlătura de la guvernare echipa condusă de Florin Cîțu. Această alianță este ”un afront adus românilor” și îi acuză pe liderii USR-PLUS că ”s-au discreditat iremediabil” în fața propriului electorat, subliniind că România riscă să fie aruncată ”într-o profundă criză economică și socială”.

În al doilea scenariu, chiar dacă liderii PNL și Klaus Iohannis fac în continuare zid în jurul premierului Florin Cîțu, nu pot opri înlăturarea acestuia din fruntea Guvernului, dar îl pot face președintele PNL cu ajutorul social-democrațiilor.

Mai exact, liberalii împreună cu social-democrații ar putea amâna dezbaterea moțiunii de cenzură până la congresul din 25 septembrie astfel încât Florin Cîțu să obțină șefia PNL.

Ce planuri are Klaus Iohannis

Potrivit surselor HotNews.ro, Klaus Iohannis vrea să-l impună în continuare pe Florin Cîțu premier, iar aici se va duce o negociere cu PSD. Planul președintelui ar viza o primă nominalizare în persoana actualului ministru al Apărării și omul de casă al Cotroceniului, Nicolae Ciucă. Acesta ar fi respins în Parlament cu larga majoritate a voturilor date de social-democrați. Ar mai fi de zis, că nici UDMR nu agreează o formula ca fostul ministru al Apărării să fie premier.

Președintele ar face cea de-a doua nominalizare, de acestă data în persoana lui Florin Cîțu. Procedural, dacă Parlamentul respinge și cea de-a doua nominalizare a președintelui, se pot declanșa alegerile anticipate, dar acest lucru nu-l dorește nimeni. Prin urmare Florin Cîțu ar putea fi validat din nou drept prim ministru.

De precizat este că pe acest plan, președintele nu are garanțiile de susținere din partea PSD. Social-democrații au propriile calcule politice, iar Marcel Ciolacu nu controlează partidul fără acordul greilor din PSD.

Cea de-a treia opțiune este guvernare minoritară PNL-UDMR- Minorități, dar cu santajul PSD în Parlament.

Pentru ultimele două scenarii prețul pe care liderii PNL și Klaus Iohannis îl vor plăti va fi accesul PSD la resursele guvernării.

De precizat este că, în prezent liberalii au deja o întelegere subterană cu pesediștii pentru blocarea oricărui demers USR-AUR în Parlament. Întelegerea care este în plină desfășurare prin blocarea moțiunii de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR.

Ce calcule își face PSD

Potrivit surselor HotNews.ro, PSD (cu sprijinul PNL) blochează demersul USR-AUR pentru că dorește să depună propria moțiune de cenzură la adresa guvernului Cîțu. De altfel, PSD care are 157 de mandate de parlamentari are toate semnăturile necesare pentru a depune moțiune fără niciun alt sprijin. Astfel, social-democrații mută atenția publică spre ei erijându-se în principalii artizani ai înlăturării guvernului Florin Cîțu.

 

PSD mizează pe faptul că USR-PLUS va fi nevoit să voteze în Parlament înlăturarea guvernului Florin Cîțu așa cum și-au anunțat intențiile public.

Mai departe, social-democarții au două variante, ambele avantajoase fie intră la guvernare asumat, fie susțin un guvern minoritar. Liderii PSD vor analiza varianta cea mai avantajoasă cu cele mai mici riscuri. De precizat ar fi în acest context că PSD este cotat în sondaje drept partid parlamentar favorit în preferintele electoratului, cu 10 procente înaintea PNL.

”Este exclus ca PSD să susțină un guvern minoritar format din PNL, UDMR și Minorități. PSD vrea un guvern de uniune națională din care să facă parte și să dea premierul. Cu asta se va merge la negociere, după înlăturarea Guvernului”, susțin sursele Hotnews.ro din interiorul PSD.

Social-democrații au convocat duminică o ședință a Biroului Politic Național pentru a stabili strategia pentru următoarele zile. Surse din interiorul PSD au declarat pentru HotNews.ro că Marcel Ciolacu va cere mandat partidului pentru a stabili condițiile cu care va merge la posibilele negocieri cu PNL.

De asemenea, luni este convocată în Parlament o nouă ședință a Birourilor Permanente reunite în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură depusă de USR-PLUS. Reamintim că liderii PNL fideli lui Florin Cîțu încearcă să blocheze moțiunea de cenzură a USR-PLUS cu ajutorul PSD.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că PNL și PSD vor cere o anchetă administrativă pe motiv că cinci dintre semnatarii AUR ai textului moțiunii nu erau în țară și nu aveau cum să semneze documentul decât electronic, ceea ce nu s-a întâmplat. Prin această contestație moțiunea ar putea fi blocată pe motiv că nu are numărul suficient de semnături.

USR-PLUS speră la reconciliere, fără Florin Cîțu

Singurii care mai speră că vor ajunge la o înțelegere cu PNL și Klaus Iohannis și vor continua guvernarea în Coaliție sunt cei de la USR-PLUS. Liderul deputaților USR-PLUS, Ionuţ Moşteanu, i-a răspuns preşedintelui Klaus Iohannis, cerându-i acestuia să cheme formaţiunile politice la Cotroceni, iar Florin Cîţu să facă un pas în spate. Moșteanu spune că USR-PLUS susține în continuare posibilitatea nominalizării unui nou premier care să fie votat luni de PNL şi UDMR, iar coaliţia de guvernare să meargă mai departe.

”Să ne cheme pe toţi cât Florin Cîţu să facă un pas în spate. O nouă variantă de premier. Luni votăm un nou Cabinet şi un nou premier împreună cu colegii din PNL şi UDMR şi mergem înainte şi gata, nu s-a întâmplat nimic. Punem un om responsabil să conducă acest Guvern. Asta dacă vrea să nu joace cu PNL şi vrea binele aceste ţări. Vom vedea zilele următoare ce se va întâmpla, oricum zilele premierului Cîţu la Palatul Victoria sunt numărate”, a afirmat Ionuţ Moşteanu, sâmbătă la Digi 24.