Acasă Alte comunitati Intervenția ministrului Aurescu la Conferința internațională privind reformele din Ucraina

Intervenția ministrului Aurescu la Conferința internațională privind reformele din Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a susținut intervenția din partea României în cadrul Conferinței „Reforma Ucrainei” (Ukraine Reform Conference – URC2021), organizată, în sistem hibrid, în perioada 7 – 8 iulie 2021 la Vilnius, Lituania.

Cu acest prilej, ministrul român a reiterat sprijinul României pentru aspirațiile europene ale Ucrainei și pentru un proces de reformă cuprinzător și incluziv, în baza angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană, România fiind primul stat membru al UE care a ratificat acest document, în 2014.

Totodată ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța eficientizării procesului de reforme și necesitatea de a promova caracterul sustenabil al dezvoltării economice și sociale, cu implicarea tuturor componentelor societății ucrainene, inclusiv a persoanelor aparținând minorității române.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a scos în evidență rolul central al Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv componenta de liber schimb, al cărei potențial trebuie utilizat pe deplin. În plus, a arătat că reforma trebuie să se concentreze asupra cetățenilor, pentru a răspunde așteptărilor legitime ale acestora privind bunăstarea și securitatea, sporind astfel coeziunea internă și reziliența societală. A accentuat și importanța investițiilor în capitalul uman, printr-un sistem educațional eficient și calitativ, care oferă oportunități oricărui student, indiferent de etnie și limbă.

A subliniat că România, ca țară vecină și stat membru UE, este gata să folosească toate oportunitățile pentru a spori conectivitatea fizică cu Ucraina, investițiile în infrastructură fiind esențiale.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat disponibilitatea, în continuare, a României de a acorda asistență tehnică și de a împărtăși bune practici cu Ucraina în ceea ce privește parcursul european, inclusiv în ceea ce privește lupta anticorupție și reforma justiției. A accentuat în acest sens importanța unei construcții instituționale eficiente și transparente, în slujba cetățeanului.

Șeful diplomației române a mai evidențiat, în intervenția susținută, faptul că procesul de transformare este afectat de situația de conflict din estul Ucrainei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care România are o poziție activă în susținerea respectării dreptului internațional și creșterii implicării UE în soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre. În context, ministrul Bogdan Aurescu a evocat turneul recent în Caucazul de Sud, realizat împreună cu omologii din Lituania și Austria, ca prim rezultat al discuției purtate la nivelul Consiliului Afacerilor Externe în format Gymnich de la Lisabona, în mai 2021, la inițiativa României, pe tema conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică.

În ceea ce privește angajamentul României pe termen lung, șeful diplomației române a evidențiat și contribuția României la programele și misiunile de sprijin ale UE, OSCE și NATO în beneficiul Ucrainei, cum ar fi contribuția la Fondul  de Asistență (Trust fund) creat de NATO pentru susținerea securității cibernetice a Ucrainei, în perioada 2014-2017, precum și participarea cu 30 de monitori la Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE, respectiv la Misiunea UE de consiliere in domeniul reformei sectorului civil de securitate.

De asemenea, a subliniat sprijinul consistent acordat Ucrainei în eforturile de a combate pandemia de COVID-19, constând într-o donație de echipamente medicale și sanitare în valoare de peste un milion de euro, acordată de România la 28 mai 2021, precum și o donație de 100.000 de doze de vaccinuri, acordată la 16 iunie 2021.

Nu în ultimul rând, ministrul român de externe a reiterat, totodată, susținerea fermă de către România a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și a evocat cea mai recentă reuniune a Trilateralei pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, găzduită la București la nivel de miniștri ai afacerilor externe, la care au fost invitate, în premieră, și Ucraina și Georgia, în calitate de parteneri.

Ukraine Reform Conference este un eveniment internațional organizat anual în sprijinul procesului de reformă din Ucraina, lansat în anul 2017 și aflat la cea de-a patra ediție. Precedentele trei ediții au avut loc la Londra (2017), Copenhaga (2018) și Toronto (2019).

Conferința reprezintă o platformă care reunește oficiali ucraineni și din statele partenere ale Ucrainei, reprezentanți ai UE, NATO, G7, comunității de afaceri și societății civile. Între obiectivele principale ale conferinței se regăsesc prezentarea stadiului procesului de reformă din Ucraina și a priorităților Guvernului de la Kiev pentru anul următor, promovarea implicării comunității internaționale în sprijinul procesului de reformă și încurajarea investițiilor în economia ucraineană.