Întrebare la FIF: ”De ce eu?”

Întrebare la FIF: ”De ce eu?”

DISTRIBUIȚI

Cineastul și producătorul Tudor Giurgiu își va prezenta, pe 18 februarie, filmul cel mai recent, „De ce eu?” la Festivalul de Film de la Dublin. Fondat în 2003, Festivalul Internațional de Film de la Dublin a devenit rapid cel mai important festival irlandez de film și include în programul său premiere, evenimente speciale și întâlniri cu cineaștii.Ediția din 2016 va avea loc în perioada 18-28 februarie.Filmul spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, precum și sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
Născut în 1972, în Cluj-Napoca, Tudor Giurgiu a absolvit în 1995 Academia de Teatru și Film, secția regie film. Este fondatorul și președintele Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Membru al Academiei Europene de Film şi inițiator al Galei Premiilor Gopo, Tudor a lucrat ca asistent de regie al unor importanți regizori români, precum Lucian Pintilie și Radu Mihăileanu. A produs și regizat numeroase reclame și videoclipuri, iar în perioada 2005-2007 a fost Directorul General al Televiziunii Române. Lung-metrajul său de debut, „Legături bolnăvicioase”, a fost selectat în secţiunea Panorma-Berlinale 2006 şi premiat la numeroase festivaluri internaţionale. Cel de-al doilea lung-metraj, „Despre oameni si melci”, s-a bucurat de succes atât la nivel național (filmul românesc cu cel mai mare număr de spectatori în 2012), cât și internațional.
Scurt-metrajul „Superman, Spiderman sau Batman” a adunat un număr important de trofee în palmares, printre care și Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scurt-metraj. Printre filmele realizate de Tudor Giurgiu în calitate de producător se numără „Katalin Varga”, regizat de Peter Strickland, premiat cu Ursul de Argint în 2009 la Berlinale şi cu premiul Academiei Europene de Film, „Misiunea directorului de resurse umane”, de Eran Riklis (Premiul publicului la Festivalul de la Locarno, în 2010) și „Undeva la Palilula”, filmul de debut al marelui regizor de teatru și operă Silviu Purcărete.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.