Acasă Europa Întrevedere MRP cu reprezentanţii asociaţiilor studenţeşti ale etnicilor români din afara graniţelor

Întrevedere MRP cu reprezentanţii asociaţiilor studenţeşti ale etnicilor români din afara graniţelor

La 6 iunie, secretarul de stat Veaceslav Şaramet i-a primit în audienţă pe reprezentanții asociațiilor studențești ale etnicilor români din afara granițelor.

Discuțiile au vizat Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior din România pentru anul universitar 2017-2018, un document aflat în lucru, elaborat de Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP).

La întrevedere au participat, alături de secretarul de stat Veaceslav Șaramet, Laviniu Enii, directorul Direcției Strategie, Politici Publice și Cooperare, și referenți din cadrul MRP. Aceștia au prezentat și explicat elementele de noutate aduse de Metodologia de școlarizare pentru perioada 2017-2018.

În vederea sprijinirii tuturor studenților etnici români, MRP i-a invitat să consulte și să își expună propunerile și observațiile cu privire la document. Reprezentanții asociațiilor studențești au evidențiat nevoile studenților etnici români veniți la studii în România și au abordat subiecte specifice, precum: posibilitatea cumulării bursei de merit și a bursei de studii; acordarea fiecărui student a unui loc în cămin; sau elaborarea unui decret de anulare a prevederilor art. 19 din actuala metodologie (articolul face referire la condiția acumulării a 60 de credite transferabile pentru a trece în anul următor și pentru a nu pierde finanțarea din partea statului român).

În context, conducerea MRP și-a exprimat acordul de a prelua prin e-mail observațiile şi modificările asociațiilor cu privire la Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni, urmând ca acestea să fiecentralizate și transmise mai departe, instituțiilor care dețin competență în domeniu. De asemenea, a fost subliniată deschiderea ministerului de a adresa recomandări în scris conducerii instituțiilor superioare, cu respectarea autonomiei universitare, în vederea susținerii accesului cumulat la burse de studii și de merit.

La întrevedere au fost invitate asociațiile studențești reprezentative ale etnicilor români de pretutindeni și au răspuns afirmativ Nicolae Cojocari, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni din România, reprezentant al Grupului de Iniţiativă a Tinerilor Basarabeni din Bacău, Cristian Chilaru , reprezentant al Asociaţiei Studenților şi Elevilor Basarabeni din Bucureşti, Adriana Pavalache, reprezentant al Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Maxim Rapcea, reprezentant al Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Petroşani, Liuba Eremia, reprezentant al Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova și Gicu Burduja din partea Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Târgu Jiu.

Inițiativa MRP de a invita la masa dialogului studenții etnici români de pretutindeni cu privire la subiecte care îi vizează în mod direct este un prim pas din programul de cooperare și colaborare pe care ministerului urmărește să-l deruleze împreună cu asociațiile studențești.