Acasă America de Nord Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu Asistentul Secretarului General ONU pentru...

Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu Asistentul Secretarului General ONU pentru Europa, Asia Centrală și Americi, Miroslav Jenča

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut vineri, 9 februarie 2024, o întrevedere cu Asistentul Secretarului General ONU pentru Europa, Asia Centrală și Americi, Miroslav Jenča.

Ministrul român de externe a reafirmat sprijinul pentru activitățile Departamentului pentru Afaceri Politice din cadrul Secretariatului ONU, precum și angajamentul constant al României în sprijinul ONU, al ordinii internaționale bazate pe reguli și al multilateralismului eficient.

În perspectiva marcării a doi ani de la lansarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, oficialul român a evidențiat imperativul sprijinului internațional constant pentru Ucraina. A accentuat, de asemenea, nevoia unui sprijin solid și continuu pentru Republica Moldova în vederea gestionării provocărilor hibride, în condițiile în care Rusia recurge la acțiuni de destabilizare și compromitere a parcursului european al acestei țări.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reafirmat sprijinul României pentru Formula de Pace propusă de către Președintele Ucrainei, ca unic cadru care poate conduce la o pace justă și durabilă. A mai subliniat că România va asigura, în continuare, culoare sigure de export pentru cerealele ucrainene, sprijin apreciat de către oficialul ONU.

Programul Asistentului Secretarului General ONU Miroslav Jenča a mai cuprins consultări în cadrul Ministerului Afacerilor Externe cu secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice, Traian Hristea, și cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota. În cadrul discuțiilor, au fost abordate subiecte de interes regional și global, printre care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, situația de securitate din zona Mării Negre, evoluțiile din zona Balcanilor de Vest, Europa de Est și Republica Moldova.