Acasă Cultura / Culte Invitat din România în juriul Festivalului Internațional de Film Documentar BIDF

Invitat din România în juriul Festivalului Internațional de Film Documentar BIDF

A opta ediție a Festivalului Internațional de Film European ( BIDF) are loc în perioada 22-30 ianuarie, la Cinematograful Cinema City Mammut II din Budapesta. O selecție de filme vor fi prezentate în cinematografele din Debrecen, Eger, Győr, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg. ICR Budapesta susține prezența românească în juriul Festivalului Internațional de Film Documentar de la Budapesta (BIDF), în perioada 22-30 ianuarie 2022, la Cinematograful Cinema City Mammut II din Budapesta.
În acest an, unul dintre membrii juriului este Kató Csilla, directorul artistic al Festivalului Astra Film din Sibiu, care va fi prezentă la Budapesta pe toată perioada festivalului (23-30 ianuarie). Organizatorii festivalului au ales membrii juriului pe baza parteneriatelor profesionale cu alte festivaluri de gen.
Festivalul Internațional de Film Documentar de la Budapesta a câștigat o notorietate și o vizibilitate importantă, ajungând la edițiile precedente la un număr de zeci de mii de vizualizări și participanți. BIDF prezintă documentarele noi care au avut succes, de pe tot globul. Motto-ul acestui an: „Filme curajoase”. Vor fi prezentate 50 de filme cu ocazia a 200 de proiecții de sală. 32 de filme internaționale participă la concurs, în 5 secțiuni. Juriul, compus din 5 persoane pentru fiecare secțiune, va selecta filmele care vor câștiga premiile festivalului, înscrise în cinci categorii: Brave Women, Brave Children, Brave Rebels, Brave Pioneers, Brave Dreamers. Doamna Kató Csilla va fi membra juriului secțiunii „Brave Dreamers”.
Programul festivalului este detaliat pe site-ul: https://bidf.hu/program-new.
Lista persoanelor care fac parte din jurii se regăsește aici: https://bidf.hu/jury .
BIDF, eveniment de prestigiu, este considerat consacrat atât în Ungaria cât și în rândul festivalurilor de gen. Colaborează bine cu proiecte și autori din România. BIDF este un eveniment cultural care câștigă notorietate spectaculoasă an de an, din 2015, la peste 22.000 de vizualizări, precum și o creștere notabilă a participărilor. La acest eveniment, spre deosebire de marea majoritate a proiectelor de acest gen, au loc întâlniri nemijlocite între realizatori și organizatori, respectiv public, întregul proiect funcționând și ca o bursă de spectacole.