Acasă Cultura / Culte „Invitaţie la drum”, o abordare multidisciplinară a României

„Invitaţie la drum”, o abordare multidisciplinară a României

Primul volum din colecţia „Invitaţie la drum”, dedicat României, a fost lansat pe 29 ianuarie de Ambasada Italiei la Bucureşti şi Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”.La evenimentul organizat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” au participat Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la Bucureşti, Vlad Ionel Valentin, preşedintele Academiei Române,  Gabriel Ispas, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Răzvan Horaţiu Radu, subsecretar de stat în cadrul MAE, Vincenzo Mannino, prorectorul delegat la Departamentul de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii Roma Tre,  prof. Francesco Guida, directorul Departamentului de Ştiinţe Politice a Universităţii Roma Tre, prof. Silvia Terzi, directorul Departamentului Economie al Universităţii Roma Tre, membri ai corpului diplomatic român şi străin acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţi ai Universităţii din Bucureşti, SNSPA, ASE, Universitatea Naţională de Apărare Carol I, Universitatea Constantin Brâncuşi Târgu Jiu, Universitatea din Craiova, Universitatea din Piteşti şi Universitatea Babeş-Bolyai.

Primul volum din colecţia „Invitaţie la drum” dedicat României, este o colecţie de articole şi eseuri despre cultura, limba, geografia şi obiceiurile româneşti, semnate de autori italieni din mediul academic care au vizitat România.

În intervenţia sa, ambasadorul Italiei, Diego Brasioli, a  menţionat că “această interesantă iniţiativă de diplomaţie culturală este o altă confirmare a excelentei relaţii dintre Italia şi România, şi în sectorul cercetării ştiinţifice. Sunt foarte mulţumit de interesul pe care l-a suscitat volumul “Invitaţie la drum în România” şi de ampla participare a sectorului academic şi guvernamental la prezentarea de astăzi, semn tangibil al vitalităţii şi profunzimii raportului între cele două ţări.”  Diego Brasioli a arătat că volumul face cunoscute publicului italian, într-o exprimare literară, tradiţii şi obiceiuri, locuri geografice şi monumente de cultură româneşti. „Este un volum inovator, prin care autorii ne invită să cunoaştem o ţară prin ochii călătorului. Este un volum ştiinţific, dar foarte plăcut de citit pentru publicul larg”, a adăugat ambasadorul Italiei în România.

Preşedintele Academiei Române, Vlad Ionel Valentin, a remarcat că, în acest prim volum al colecţiei „Invitaţie la drum” sunt surprinse, dincolo de momente şi locuri semnificative ale culturii şi istoriei româneşti, spaţii de spiritualitate latină care subliniază, odată în plus, apropierea dintre Italia şi România. “Cartea devine o adevărată carte de vizită a României şi, în acelaşi timp, o invitaţie la continuarea colaborării dintre cele două popoare latine”, a afirmat academicianul.

La rândul său, subsecretarul de stat în cadrul MAE Răzvan Horaţiu Radu a evidenţiat legăturile istorice dintre România şi Italia, relaţiile bilaterale excelente şi rolul jucat de comunitatea românească din Italia, dar şi de comunitatea italiană din România.

Volumul zugrăveşte cu obiectivitate şi documentare ştiinţifică realitatea românească contemporană precum şi cultura, tradiţiile şi obiceiurile din diverse zone rurale şi urbane ale ţării. Cu siguranţă este o muncă documentară, dar este poate, cu atât mai satisfăcătoare cu cât România este văzută şi analizată din perspectivă italiană, având ca punct comun latinitatea ce leagă cele două ţări”, a spus oficialul român.

Volumul „Invitaţie la drum” prezintă România sub numeroase faţete, cu o abordare multidisciplinară obiectivă şi caracterizată printr-o înaltă calitate ştiinţifică.

Lucrarea a fost prezentată în anul 2015 la pavilionul român de la EXPO Milano şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Volumul reprezintă un plus de bogăţie pentru fiecare bibliotecă ai cărei cititori ar dori să cunoască, să aprofundeze, să aprecieze diversitatea sub multiple forme a tradiţiilor şi peisajelor – inclusiv cele interioare – care caracterizează România.