Invitație la un popas spiritual

Invitație la un popas spiritual

O carte despre Capela Sixtină a Estului, așa cum mai este cunoscută Mănăstirea Voroneț, inclusă și în patrimoniul mondial UNESCO, a fost lansată miercuri la Consulatul General al României la Cernăuți.

Cartea „Sfânta Mănăstire Voroneţ – un sfert de veac de la reînfiinţare” este un volum de opinii, păreri, comentarii, studii despre activitatea sfântului lăcaș timp de 25 de ani, informează BucPress.eu.

Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuți, a menționat că acest eveniment cultural-spiritual este de mare importanță pentru instituția diplomatică de la Cernăuți. Ideea a fost continuată de Maica Gabriela, de la Mănăstirea Voroneț, care a spus că monahiile de la mănăstire au adus cu sine la Consulatul General un spirit al liniștii și continuității spirituale.

O analiză a volumului a fost realizată de dr. Carmen Bălan de la Universitatea din Suceava, care a relevat asistenței că lectura cărții este o invitație la un popas spiritual. Cercetătoarea suceveană a amintit și de valoarea starețului Daniil Sihastru, sfânt care a fost îngropat în partea sudică a pronaosului bisericii de la Voroneț.

Merită menționat faptul că la volum a contribuit și jurnalista cernăuțeană Maria Toacă de la „Zorile Bucovinei”, fapt remarcat și în discursul jurnalistei sucevene Doina Cernica de la publicația „Crai nou”.

Despre această minunată mănăstire au vorbit cu multă plăcere, răsfoind amintiri emoţionante, românii cernăuţeni, prezenţi la lansarea cărţii, pentru care acest sfânt lăcaş a fost şi rămâne un loc de rugăciune şi de înaltă spiritualitate românească. Părintele Vasile Covalciuc, Protopopul raionului Storojineţ, a salutat apariția editorială, subliniind că volumul despre Mănăstirea Voroneț este o punte de legătură dintre nordul și sudul Bucovinei, care au tradiții și o istorie comună. Protopopul Vasile Covalciuc împreună cu un grup de preoţi de pe Valea Siretului au interpretat un  cântec despre Marele Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt – „Când a fost să moară Ştefan”…

Un loc de rugăciune şi plin de lumină divină este Mănăstirea Voroneţ şi pentru profesorul Dorin Misichevici din raionul Storojineţ, iar pentru Lilia Govornean, preşedinta Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, Mănăstirea Voroneţ rămâne un loc sfânt pentru întreaga comunitate creştină, unde se regăsesc „în braţele Credinţei în Dumnezeu” românii de pretutindeni, amintind recentul pelerinaj organizat cu un grup de tineri cernăuţeni, care au vizitat acest locaş sfânt și unde au fost primiţi cu braţele deschise şi  multă dragostea frăţească.

Scriitorul Ilie T. Zegrea i-a felicitat pe autorii volumului dedicat Mănăstirii Voroneţ, menţionând cu regret că pentru prima dată ajuns pe acele meleaguri sfinte la 40 de ani, pentru că regimul comunist nu permitea românilor din nordul Bucovinei să viziteze patria-mamă.

Părintele Arhimandrit Mihail, stareţul Mănăstirii de la Râşca, a povestit despre acel  pelerinaj întreprins la locurile Sfinte împreună cu măicuţele de la Mănăstirea Voroneţ, atunci cunoscând-o mult mai îndeaproape pe maica stareţă Irina, astăzi fiind atât de apropiaţi, unindu-i credinţa în Dumnezeu şi dragostea faţă de oameni.

Maica stareț Irina a Mănăstirii de la Voroneț a povestit românilor cernăuţeni despre Mănăstirea Voroneţ, care, de fapt, potrivit domniei sale, este sub ocrotirea a trei mari ctitori ai săi: în primul rând Sfântul Gheorghe, patronul mănăstirii Voroneţ, Sfântul Cuvios Daniil Sihastru şi Măria Sa Domnul Ştefan cel Mare şi Sfânt. ”Ei sunt cei care ne ajută să fim ceea ce suntem”, a mai spus maica stareţ.

Toată puterea mea, tot ceea ce este al meu, de fapt tot ceea ce mi-a dat Dumnezeu, pun în slujba lui Dumnezeu şi în continuarea vieţii duhovniceşti şi a celei materiale de la Voroneţ. Pentru că trebuie să fim pildă pentru cei din jur. Să fim pildă prin viaţa noastră, prin comportamentul nostru, prin munca noastră; prin aceea că nu cerem să ni se dea, ci muncim noi şi ajutăm şi pe alţii. Dumnezeu ne dă tuturor putere!”, a conchis maica stareţ Irina, care a oferit tuturor celor prezenţi câte un volum cu autografe.