Ion Creangă şi Vasile Alecsandri omagiaţi la Festivalului Internațional de Literatură și...

Ion Creangă şi Vasile Alecsandri omagiaţi la Festivalului Internațional de Literatură și Traducere

DISTRIBUIȚI

Institutul Cultural Român (ICR) „Mihai Eminescu” la Chișinău continuă organizarea expozițiilor tematice itinerante consacrate unor importante evenimente ale istoriei naționale, precum și unor remarcabile personalități ale istoriei și culturii române.

În această serie se înscriu și cele două expoziții prezente în cadrul programului Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) de la Iași, ediția 2015.

ICR Chișinău, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române din Iași, organizează pe 3 octombrie, la Muzeul „Ion Creangă” din Iași, vernisarea expoziției „Ion Creangă și lumea personajelor sale”.

Expoziția, dedicată marelui scriitor român și personajelor din lumea basmelor, a poveștilor și povestirilor sale, este alcătuită din 24 de bannere de 0,95 x 2,05 m și conţine fotografii, date biografice, fragmente din operă, aprecieri ale criticilor literari, precum și cele mai reușite reprezentări grafice ale personajelor realizate de-a lungul timpului.

Pe 4 octombrie, la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, va avea loc vernisarea expoziției „Vasile Alecsandri, poet și diplomat al Unirii Principatelor Române”. Evenimentul este dedicat comemorării a 125 de ani de la moartea lui Vasile Alecsandri, unul din cei mai importanți scriitori și oameni politici ai generației sale.

Alcătuită din 22 de bannere de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, ampla expoziție aduce în prim plan o serie de documente de arhivă, facsimile, fotografii de familie etc., considerațiile lui Alecsandri despre întrevederile cu Napoleon al III-lea și alți oameni politici ai epocii, precum și aprecierile unor critici și istorici literari legate de personalitatea și opera bardului de la Mircești.

La manifestările organizate la Iași va participa scriitorul Nichita Danilov, director-adjunct al ICR Chișinău.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.