Ion Iovcev: ”A fost ca într-un film de groază”

Ion Iovcev: ”A fost ca într-un film de groază”

Directorul liceului cu predare in limba romana “Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, declara, dupa ce a fost retinut si eliberat de militia transnistreana, ca a fost batjocorit alaturi de ceilalti doi angajati ai scolii, retinuti si ei. El povesteste calvarul prin care a trecut miercuri.

Ion Iovcev compara ziua de miercuri cu un film de groaza.

“A fost o zi foarte grea ieri, pot sa spun ca a fost un film de groaza! De dimineata ne-am dus sa ridicam salariul profesorilor si angajatilor. Am trecut asa-numita vama transnistreana. Ne-au intrebat daca avem vreo marfa. Marfa n-aveam, aveam salariul. Trecand peste Nistru, in satul Parcani, ne astepta Militia Rutiera. Au verificat intai actele, iar dupa aceea am vazut ca era un post mobil vamal. Dupa aceea am fost retinuti cam cinci ore si jumatate. Au facut procese verbale, ne-au luat salariul, ne-au arestat, ne-au luat telefoanele mobile, aparatul foto”, a declarat directorul, porivit RFI Romania.

“Am fost umiliti, injositi, am fost numiti contrabandisti (…). Noi ieri am incercat sa sunam acolo si am fost intrerupti, nu puteam suna din locul acela unde s-a intamplat. Am refuzat, au vrut sa ne puna catusele, dar dupa aceea au vazut ca stam pe pozitie, ne-au lasat in pace si au facut toate procesele (verbale) acolo, in drum”, a mai spus directorul liceului cu predare in limba romana “Lucian Blaga” din Tiraspol.

Directorul Liceului “Lucian Blaga” a spus că profesorii sunt foarte indignaţi şi cer susţinere din partea conducerii de vârf a Republicii Moldova, a României, a organismelor internaţionale.

Pe parcursul atâtor ani, batjocura care se reflectă asupra noastră cred că a ajuns la limită (…). Mă uit în ochii elevilor mai mari, ei înţeleg care este situaţia şi chiar după ceea ce s-a întâmplat ieri, azi elevii sunt la lecţii. Tot ce s-a făcut a fost cu scopul de a intimida părinţii ca să-şi retragă odraslele din şcoală. Cred că s-a dorit ceva mai mult decât reţinerea acestor bani“, a conchis Ion Iovcev.

Directorul Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, contabilul şi şoferul instituţiei au mers miercuri la Chişinău pentru a ridica salariile pentru angajaţii liceului. La întoarcere, cei trei au fost reţinuţi la punctul de trecere de la Tighina (Bender) şi acuzaţi de contrabandă pe motiv că aveau asupra lor o sumă de bani mai mare decât este permis.

Incidentul are loc după ce, la începutul lui ianuarie, autorităţile de la Tiraspol au blocat contunrile liceului care este subordonat Chişinăului, pentru că administraţia a refuzat să prezinte actele de activitate şi să plăteasca impozite la bugetul transnistrean.