Acasă Europa Ion Jinga: Românii sunt complet îndreptăţiţi să călătorească liber şi să-şi găsească...

Ion Jinga: Românii sunt complet îndreptăţiţi să călătorească liber şi să-şi găsească de lucru în toate cele 28 de state membre UE

Problema referitoare la câţi români vor pleca în Marea Britanie în 2014 a fost o chestiune greşit coordonată şi greşit abordată în 2013, însă răspunsul depinde de cui adresezi această întrebare, scrie ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, într-un articol pentru protalul britanic Huffingtonpost.

Oficialul român aminteşte că politicienii UKIP au sugerat că 29 de milioane de români (şi bulgari) vor invada ţărmurile britanice, că americanii au previzionat că 385.000 de persoane vor emigra din România şi Bulgaria spre Marea Britanie, în următorii cinci ani, iar Migration Watch a anticipat că vor fi 50.000 de persoane pe an (anterior ei spuseseră că vor fi până la 70.000 pe an).

Jinga subliniază că între toate aceste speculaţii si retaliate este o mare diferenţă deoarece un sondaj comandat de BBC a arătat că mai puţin de 1% din populaţia adultă din România ar putea căuta un loc de muncă în Marea Britanie, ceea ce în cifre reale ar însemna 15-20.000 de oameni. Un raport comandat de guvernul britanic în 2010 estimează că 8.000 de români vor veni în Marea Britanie în 2014: “De la 8.000 la 385.000 este o mare distanţă deschisă spre speculaţii exploatate de tabloide şi de politicieni xenofobi.”

Comentariile lui Ion Jinga se bazează pe date certificate şi demonteză temerile britanicilor în ceea ce priveşte invatia imigranţilor români: “cu primul zbor din România pe data de 1 ianuarie, numai doi români au venit în Marea Britanie pentru a profita de avantajul ridicării restricţiilor de la graniţă. Conform unei anchete realizate de Sunday People, companiile aeriene şi de călătorie cu sediul în România au înregistrat fie o diminuare, fie nicio schimbare în zborurile de pasageri către Marea Britanie în ianuarie 2014, după ridicarea restricţiilor. Departamentul consular al Ambasadei noastre nu a înregistrat nicio creştere a numărului de servicii solicitate de cetăţenii români în ultima lună, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2013. Iar, la data de 27 ianuarie, premierul David Cameron a spus la postul de radio BBC 4 că nivelurile imigraţiei din România şi Bulgaria au fost „rezonabile”, de când restricţiile de muncă au fost ridicate la începutul acestui an.”

Ambasadorul României în Marea Britanie consideră că presa formează opinia publică şi trebuie să informeze conrect deoarece există o prăpastie clară între predicţii, percepţie şi realitate când este vorba despre despre imigraţia românilor în Marea Britanie.

În articol, Jinga evidenţiază afirmaţiile preşedintelui Frontier Economics şi fost secretar de cabinet sub trei prim-miniştri, O’Donnell, din 29 ianuarie, în care precizează ca aceste temeri nu reprezintă un fenomen nou: „În 1978, nu mai puţin de 70% din opinia publică era de acord că Marea Britanie se afla în pericolul de ‘a fi potopită’ de alte culturi. Era într-o vreme în care migraţia netă era zero. Astăzi circa 80% cred că migraţia este o problemă pentru Marea Britanie, dar numai 30% cred că este o problemă pentru zona lor. În medie, ei cred că circa unul din trei oameni sunt imigranţi (cifra reală este mai aproape de unul la şapte) şi supraestimează numărul imigranţilor UE care solicită ajutoare de şomaj, la un caz din şase„.

Jonathan Portes, director al Institutului Naţional pentru Cercetări Sociale şi Economice şi fost economist-şef al cabinetului primului ministru, argumentează într-un articol în Huffington Post Marea Britanie, la data de 21 ianuarie că „Nu se pune problema ca muncitorii imigranţi şi cei britanici să concureze pentru aceleaşi locuri de muncă. În 2008, când migraţia era la cel mai înalt nivel al său, numărul locurilor vacante neocupate era la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, la 700.000”. Iar un raport al lui Jonathan Wadsworth, membru al Comisiei Consultative pentru Migraţie, arată că „există puţine dovezi cu privire la efecte adverse de ansamblu ale imigraţiei asupra salariilor şi a ocupării forţei muncă pentru persoanele născute în Marea Britanie”.

În final, Jinga susţine ideea transparenţă şi libertate, românii fiind cetăţeni europeni cu drepturi depline: “Nu vă pot spune cât de mulţi compatrioţi de-ai mei au venit în Marea Britanie în luna ianuarie, deoarece datele statistice britanice vor fi disponibile abia în luna mai. Ca cetăţeni ai Uniunii Europene, românii sunt complet îndreptăţiţi să călătorească liber şi să-şi găsească de lucru în toate cele 28 de state membre UE. Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Competenţe din Marea Britanie a arătat că existau 655.000 de locuri de muncă vacante în Marea Britanie în perioada martie-iulie 2013. Cifrele de pe un site românesc care găzduieşte peste 200 de agenţii de recrutare arată că 10.367 de posturi vacante au fost publicate de angajatori britanici pe site luna trecută. Dar se pare că românii nu se grăbesc să vină.”